/ DarikNews.bg
Служители на РЗИ са в Народното събрание, за да връчат актове на депутатите, които не носят маски. 

Припомняме, че от 23 юни носенето на маски на обществени места на закрито е задължително, но не всички народни представители спазват правилата, а изискванията предизвикаха на няколко пъти и полемика в пленарната зала. Глобата за неспазване на мярката е от 300 до 1000 лева.

По официална информация общо констатираните нарушители в парламента са 24-ма с глоба от 300 лева за първо нарушение. От РЗИ ще връчат глобите на всички до края на седмицата.

Пореден спор между депутати за маските, НС не било обществено място


Първи за присъствието на РЗИ в парламента съобщи депутатът от "Атака" Павел Шопов, който е един от тези, които категорично отказват да носят маска. Той се качи в залата на журналистите с настояването РЗИ да му връчи акта пред медиите. До момента обаче това не е станало.

Павел Шопов
DarikNews.bg


Служителите на РЗИ обикалят стаите на парламентарните групи и там връчват глобите на нарушителите. 

Красимир Велчев от ГЕРБ посочи пред медиите, че глобените от неговата парламентарна група са шестима. Той обаче подчерта, че е естествено, когато някой е сбъркал, да си понесе отговорността.
 


"В момента са в нашата стая номер 18 с хората от РЗИ. Подписали са си актовете. Не знам каква е стойността, те ще я определят. Подписали са и естествено, който е сбъркал ще си понесе отговорността", коментира Велчев.

Красимир Велчев
БГНЕС


От НФСБ пък трима човека са с актове. Имало обаче основение за обжалване в един от случаите, тъй като депутатът бил уловен без маска, докато отпива.

 "Как може да поемеш глътка напитка без да си свалиш маската? Вижда се, че току що я е свалил на записа. Да оставим колегите, тяхно право е да обжалват", разказа лидерът на партията Валери Симеонов.

От няколко дни носенето на маски предизвиква спорове в пленарната зала. Миналата седмица соцдепутатът Валери Жаблянов се оплака от медиен тормоз, че депутатите биват снимани и посочвани кой е с маска и без, а вчера Александър Паунов се закани, че ще обжалва акта на РЗИ, тъй като Народното събрание не било обществено място. Председателката на Народното събрание Цвета Караянчева пък всяка сутрин апелира депутатите да сложат предпазните си средства.

Спор за маските в НС, Жаблянов се оплака от „тормоза на медиите“ (СНИМКИ)