/ БГНЕС
Повече от седмица след като маските на закрито отново станаха задължителни, днешният пренарен ден отново започна със спорове за носенето на маски от народните представители. Славчо Атанасов от "Обединени патриоти" сигнализира, че двама от колегите му не носят предпазни средства.

Веднага шефката на парламента Цвета Караянчева направи забележка на независимия депутат Павел Шопов и Александър Паунов от БСП.

"Не е ваша работа да съобщавате кой е без маска, има си РЗИ. Нека  парламентът се съсредотачи върху законодателството, а не кой е с маска и без маска", контрира соцдепутатът Георги Свиленски.

В отговор пък Караянчева посочи, че ще сезира РЗИ за неносенето на маски. Тя обаче похвали Валери Жаблянов, че е с маска, въпреки че именно той миналата седмица се оплака от тормоз, че медиите показват кадри кой спазва парвилата и кой не.

От своя страна Александър Паунов настоя, че в парламента няма основание да се носи маска, тъй като това не е обществено място, защото достъпът до него се контролира. Той посочи още, че ръководството на парламента не спазва предписанията на здравните власти, тъй като не е осигурило необходимата дистанция от 1,5 м. между народните представители.

"Да дойде РЗИ да ни глоби, ние ще продължим в съда", закани се Паунов.

"Тук е затворено място, трябва да спазваме правилата, както всички граждани", сложи точка на спора Караянчева.