Румяна Желева се срещна с бивши външни министри
Румяна Желева се срещна с бивши външни министри / cнимкa: Sofia Photo Agency

По инициатива на министър Румяна Желева тази сутрин се състоя работна закуска с участието на бивши министри на външните работи на Република България, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Срещата се проведе с цел запознаване на бившите първи дипломати на страната ни с приоритетите в дейността на новия екип в МВнР. В срещата участваха Любен Гоцев, Бойко Димитров, Виктор Вълков, Стоян Сталев, Георги Пирински и Станислав Даскалов. Останалите министри на външните работи не успяха да се отзоват на поканата, поради отсъствието си от страната, съобщи БГНЕС.

Поканата на министър Желева за подобна среща е израз на желанието й да осигури приемственост в дейността на външнополитическото ни ведомство при осъществяване на последователна и прогнозируема външна политика.

В хода на разговора Румяна Желева изрази увереност, че е необходим широк обществен и междуинституционален консенсус за провеждане на външна политика в три аспекта. Това са утвърждаване ролята на България като член на ЕС и НАТО в посока "положителен пример" за страните от Югоизточна Европа и Черноморския регион; формулиране на поле от легитимни интереси на България като член на ЕС и НАТО и защита на тези интереси в международните институциите чрез аргументирани становища и позиции; и създаване на убеденост и ново самочувствие на българските граждани, че държавата ще осигури необходимата им защита и правна сигурност при престоя им в чужбина.

Дискусията се съсредоточи върху способността на Министерството на външните работи да формулира приоритети в международен и регионален план и да ги прилага посредством задграничната си мрежа. Всеки един от участниците в срещата сподели своя управленски опит като министър и посочи основните проблеми, които трябва да бъдат решени в краткосрочен и дългосрочен план.