/ БГНЕС
Генерал-майор Михаил Попов посочи, че са първи по изпълнение на задачите си, но не и когато става дума за финансиране
Президентът Румен Радев заяви, че е оптимист за сухопътните войски и изрази убеждението си, че изоставането в процеса на модернизацията на въоръжението ще бъде преодоляно. Това каза държавният глава в обръщението си на тържественото събрание във Военната академия "Георги Стойков Раковски" по повод празникa на най-многочисления вид въоръжени сили.

Не такава картина описа обаче командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. По думите му Сухопътните войски са първи при изпълнение на задълженията си, но "в областите, свързани с финансирането, не могат да се наредят и в челната тройка".

Сухопътните войски честват днес своя боен празник

"Именно хората са били и в миналото, и днес най-силното и ефективно оръжие на сухопътните войски. Те са тези, които не позволиха да бъде пленено българско бойно знаме дори в най-тежките битки. Не отказвате нито една задача, независимо от условията. При липсата на съвременно оборудване, продължавате да усъвършенствате способностите си и да изпълнявате отговорно задачите си. В бедствия, аварии, катастрофи сте близо до своя народ и давате увереност на българите, че армията може да ги защити и да се притече на помощ. Затова в по-голяма степен от командира на сухопътните войски аз съм оптимист за сухопътните войски, защото тук им истински лидери и командири, прекрасни специалисти и отдаден личен състав, които са готови да посрещнат предизвикателствата на бъдещето", посочи Румен Радев.
 

сухопътни войски празник Румен Радев
БГНЕС



Той добави, че винаги е настоявал модернизацията на трите вида въоръжени сили. Макар и това да не е станало, държавният глава вярва, че ще се намери начинът сухопътните войски да имат полагащото им се въоръжение и бе убеден, че изоставането ще бъде преодоляно.

"Модернизацията не означава само придобиване на така очакваните бойни машини на пехотата. Тя означава преди всичко трансформация на подготовката, въвеждане на нови прогресивни модели, въвеждане на по-евтини и малки системи и технологии. Затова и с помощта на министерството на отбраната, на държавното ръководство, час по-скоро тези проблеми ще бъдат наваксани. Основният проблем е неокомплектоваността с личен състав - тук трябва да акцентът на нашите усилия", настоя Румен Радев.

Каракачанов удължи срока за оферти за нов многофункционален патрулен кораб

"Всички ние често чуваме, че сухопътните войски са гръбнакът на армията, но да си признаем честно - кога се грижим за него? Когато стане късно. Сухопътни войски сме първи по проведени учения и участници в тях, по участие в мисиите, първи сме при оказване помощ на населението. В другите области, особено свързани с финансирането, не можем да се класираме често и в челната тройка. Може би това е защото не сме атрактивни, защото аз не мога да правя вятър на този или онзи, не пълня ушите на хората как ние сме най-важни, най-ценни, най, най...", обясни ситуацията генерал-майор Михаил Попов.

сухопътни войски празник Румен Радев
БГНЕС


Командирът каза, че когато е очаквал високотехнологичното обновление на Сухопътните войски в средата на годината, е виждал "светлина в тунела".

Оказа се, че светлина имаше, но не беше тази, която очаквахме, и сега пак сме в тунела, светим си с газения фенер и се надяваме. Надеждата на Сухопътните войски е като котката - с девет живота, дано да ни стигнат, че не останаха много, каза метофорично Попов.

Военнослужещи обезвредиха боеприпаси, открити в различни населени места в страната

На тържественото събитие във Военната академия присъстваха началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, заместник-министърът на отбраната генерал-лейтенант Атанас Запрянов, командирът на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов, офицери от видовете въоръжени сили, слушатели и възпитаници на военната Алма матер, ветерани.