/ iStock/Getty Images
По традиция с поредица от събития най-големият вид въоръжени сили отбелязват 134-та годишнина от Сръбско-българската война и празника си.

Те започнаха от 2 ноември и завършват днес, когато във Военната академия "Г.С.Раковски" ще се състои тържествено събрание-концерт. Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов ще наградят военнослужещи и цивилни служители, отличени за висок професионализъм.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще участва  в тържественото събрание във Военна академия „Георги Стойков Раковски“ по повод празникa на Сухопътни войски. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Сухопътните войски отварят врати за бойния си празник

Празникът на Сухопътните войски беше отбелязан вчера с Ден на отворени врати и показ на въоръжение и бойна техника във военните формирования.

На 14 ноември офицерите, сержантите и цивилните служители от командването на Сухопътните войски преминаха по стъпките на Сливнишките герои от Сливница до Гургулят. Бяха посетени местата, на които през 1885 г. са се състояли най-решителните боеве от Сръбско-българската война.

Отбелязват празника на Сухопътни войски в Смолян

Датата 19 ноември е определена за празник на Сухопътните войски с решение на Министерския съвет от 1992 година. По време на Сръбско-българската война /1885 г./ на 19 ноември българската пехота прави решителното сражение при Сливница. Това е първата голяма победа на войската след възстановяването на българската държава от 1878 година. Впоследствие с победата в Сръбско-българската война е защитен актът на Съединението между Източна Румелия и Княжество България.