Румен Радев встъпва в длъжност като президент
92207
Румен Радев встъпва в длъжност като президент
  • Румен Радев встъпва в длъжност като президент

Днес на площад "Св. Александър Невски" се провежда церемонията по встъпване в длъжност на новоизбрания президент Румен Радев. Полицията въвежда мерки за сигурност в столицата заради официалното встъпване в длъжност.

На церемонията по встъпване в длъжност на петия демократично избран президент са поканени премиерът в оставка Бойко Борисов и министрите от кабинета, председателят на парламента Цецка Цачева и депутатите, председателите на върховните съдилища, главният прокурор Сотир Цацаров, предишни президенти, представители на дипломатическия корпус, както и други официални лица.

Румен Радев положи клетва като президент на България (ВИДЕО/СНИМКИ)

По време на церемонията президентът Росен Плевнелиев ще приеме рапорта на началника на караула, ще се поклони на Националното знаме, ще обходи строя и ще поздрави почетния караул. След това ще пристигне новоизбраният държавен глава Румен Радев, който ще приеме рапорта на началника на караула, ще се поклони на Националното знаме, ще обходи строя и ще поздрави почетния караул.

След като приеме строя президентът Радев ще се присъедини към президента Плевнелиев и заедно ще се качат на трибуната, където и двамата ще произнесат слово.

Речта на Румен Радев и политическите реакции след нея

След това Гвардейският представителен духов оркестър ще изпълни химна на Република България. По време на химна 21 артилерийски салюта ще отбележат смяната на Върховния главнокомандващ на Въоръжените сили. А двамата президенти ще положат венец и с едноминутно мълчание ще отдадат почит на загиналите за свободата на България пред паметника на Незнайния войн.

Президентът Росен Плевнелиев и вицепрезидентът Маргарита Попова ще посрещнат президента Румен Радев, г-жа Радева и вицепрезидента Илияна Йотова пред парадния вход на президентската институция. Плевнелиев и Радев ще проведат среща в Зелена зала, а двамата вицепрезиденти - в кабинета на Маргарита Попова.

След приключване на срещите президентът Румен Радев ще изпрати на параден вход Росен Плевнелиев, а вицепрезидентът Илияна Йотова – Маргарита Попова.

МВР с извънредни мерки за церемонията по встъпване в длъжност на новия президент

За желаещите да наблюдават церемонията пред Паметника на Незнайния воин са определени две места - тротоарът на ул. "Оборище" срещу паметника на цар Самуил и пред главния вход на храм-паметника "Св. Александър Невски".