"Имате още една седмица" - репликата, която разпали духовете
92174
"Имате още една седмица" - репликата, която разпали духовете
  • "Имате още една седмица" - репликата, която разпали духовете

След като се закле, новият президент Румен Радев се обърна за първи път към Народното събрание. По време на официалната реч в пленарната зала депутатите от дясно на няколко пъти се смееха или отговаряха от място на избрания за президент. При третата такава ситуация Радев им отвърна, че имат още една седмица в парламента. Това провокира депутати да напуснат пленарната зала. Въпреки това избраният за президент продължи обръщението си от парламентарната трибуна.

Първите думи на Румен Радев официално като президент (ВИДЕО/СНИМКИ)

След поредните подигравки в пленарната зала избраният за президент Румен Радев си позволи да отговори на провокациите.

Имате още една седмица  репликата която разпали духовете
netinfo

"От прекалена употреба думите се обезценяват. Моето кредо е "Малко думи, но резултатни действия", каза Радев. Това провокира депутати да подхвърлят реплики от място. "Имате още една седмица", отвърна избраният за президент. Депутати напуснаха пленарната зала. Въпреки това новият президент продължи обръщението си от парламентарната трибуна.

Речта на Румен Радев и политическите реакции след нея

Имате още една седмица  репликата която разпали духовете
netinfo

Създалата се ситуация видимо подразни премиера в оставка Бойко Борисов. Той изрази притеснение от неуважителното поведение на част от депутатите в пленарната зала по време на речта на новоизбрания президент Румен Радев. Борисов не одобри и репликата на Радев към насмешките на депутатите от дясната част на пленарната зала по време на официалната церемония в Народното събрание. "Но, повтарям, в днешния ден трябва да сме оптимисти, трябва да сме с желание. И аз винаги така съм подхождал, че съединението прави силата", каза Борисов.

Имате още една седмица  репликата която разпали духовете
netinfo

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов обясни защо не одобрява думите на президента. "Не е добре да се насажда в обществото впечатлението, че ние сме президентска, а не парламентарна република. Най-висшият орган е парламентът. Да бъде така добър да уважава това Народно събрание, независимо че ще работи още малко", каза Симеонов и допълни: "Той си позволи една реплика, пренебрежителна "Остава ви още седмица". Хайде, подминаваме, че във встъпителните си думи още в началото постави на последно място народните представители. Все пак се намираме в Народно събрание, трябваше малко повече уважение да прояви".

Имате още една седмица  репликата която разпали духовете
netinfo
Депутатът от РБ Гроздан Караджов също отправи критики към речта и по повод репликата на Радев към депутатите.

"Подобна реч е неуважение към Народното събрание. На второ място той трябваше поне веднъж да си я е прочел предварително, а не да срича, което е още едно неуважение. И накрая, когато заплаши Народното събрание и народните представители "Вие имате още една седмица", това показва един неуравновесен характер, който по никакъв начин не може да бъде обединител на нацията. За подобно поведение, ако той беше встъпил вече в длъжност, би трябвало да му се иска импийчмънт. Така че тази реч не просто е първият му гаф и фал, а може би и първото падане на маските на този новоизбран, новоизлюпен президент", каза Караджов.

Депутатите от дясно, които напуснаха демонстративно пленарната зала, са: Георги Андонов, Валери Симеонов, Димитър Байрактаров, Гроздан Караджов, Валентин Касабов и Вили Лилков.