Румен Петков: Лъжа е, че съм приятел с Маджо
Румен Петков: Лъжа е, че съм приятел с Маджо / Снимка: Sofia Photo Agency
Лъжа е, че съм приятел с Младен Михалев Маджо – това заяви министърът на вътрешните работи Румен Петков след изслушването му в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

Той бе извикан от депутатите по три въпроса – заради споразумението с Руската федерална служба за сигурност, заради изтичането на информация от специалните разузнавателни средства по делото „Топлофикация” и заради охраната на Младен Михалев - Маджо.

Румен Петков обясни, че в МВР са получени две писма от заместник-министъра на правосъдието Димитър Бонгалов, че срещу Младен Михалев и още един свидетел, чието име Петков отказа да посочи, се подготвя въоръжено нападение.

Младен Михалев е дошъл до транспортния вход на Съдебната палата на 16 май с личен автомобил. МВР е подсигурявало трасетата от дома му дотам, което по думите на депутата от ДСБ Атанас Атанасов означава, че е екскортирало колата му.

По искането на Бонгалов МВР в продължение на три дни е проверявало палатата и за взривни вещества. Румен Петков заяви, че никой от МВР не е влязъл в пряк контакт с Младен Михалев, и призна, че това е първият случай, в който се иска от МВР такъв тип охрана.

Петков определи като груба спекулация твърденията, че е приятел с Михалев, и добави, че това е толкова вярно, колкото и че носи бели чорапи. МВР не е имало време да проверява сигнала. Мерките за охрана на Маджо всъщност били разпоредени от директора на Столичната полиция Румен Стоянов, който утре заедно с директора на Националната полиция Валентин Петров ще се явят по този въпрос пред подкомисията за контрол над спецслужбите на Татяна Дончева.

Румен Петков заяви и че Румен Овчаров, и Корнелия Нинова никога не са били подслушване и разработвани от МВР, и че информацията по делото “Топлофикация” категорично не е изтекла от МВР.