Росен Плевнелиев встъпи в длъжност
Росен Плевнелиев встъпи в длъжност / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Росен Плевнелиев встъпи в длъжност
49319
Росен Плевнелиев встъпи в длъжност
  • Росен Плевнелиев встъпи в длъжност

Президентът Росен Плевнелиев встъпи в длъжност на церемония на площад "Св. Александър Невски", на която прие поста от досегашния държавен глава Георги Първанов. В четвъртък Плевнелиев се закле като президент пред Конституцията и пред Народното събрание, а днес официално пое поста на държавен глава и върховен главнокомандващ на Българската армия. 21 артилерийски салюта приветстваха новия президент.

На тържествената церемония присъстваха премиерът Бойко Борисов, председателят на парламента Цецка Цачева, министри от кабинета, депутати, полицейското- и армейското ръководство, част от висшия църковен клир, дипломати, президентът Желю Желев, главният прокурор Борис Велчев, екипите на Росен Плевнелиев и Георги Първанов. Сред официалните гости бяха и еврокомисарите Кристалина Георгиева и Йоханес Хан, които са на посещение у нас.

Росен Плевнелиев встъпи в длъжност
netinfo

Вицепрезидентът Ангел Марин не присъства на площада заради думите на премиера за дадения му орден "Стара планина". Президентът Петър Стоянов също не бе сред гостите на площад „Св. Александър Невски". Официалната церемония мина и без първата дама Юлиана Плевнелиева.

Президентът Георги Първанов пристигна заедно със съпругата си Зорка Първанова на площад "Св. Александър Невски" . Церемонията започна в 11 часа и продължи около 30 минути. Почетният караул поздрави Георги Първанов. За последен път и той отправи своя поздрав „Здравейте, господа гвардейци". Новият президент Росен Плевнелиев също прие строя, поклони се на знамето и поздрави почетния караул, с което символично прие поста на държавен глава и върховен главнокомандващ на Българската армия.

Вярвам, че сме обединени от едно разбиране - това , че България е имала и трябва да има силен, активен, действен и работещ президент, каза в словото си президентът Георги Първанов: „Имах шанса да бъда държавен глава в един успешен, в един градивен за България период. Зная, че мнозина от вас таят своето разочарование или огорчение, но искрено вярвам, че и всеки един от вас, а и историята най-вече, ще оцени българския успех от първото десетилетие на 21 век. Имах много амбиции. Бих казал, че постигнатото е повече, отколкото е заложеното в преките конституционни правомощия, може дори повече от стореното преди мен, но много по-малко, отколкото бяха собствените ми амбиции и най-сетне много по-малко, отколкото хората очакват от президентската институция".

Росен Плевнелиев встъпи в длъжност
netinfo

Във второто си слово като държавен глава Росен Плевнелиев заяви, че миналото ни учи, че сме успявали само тогава, когато сме били заедно, когато сме имали цел и когато сме знаели, че сами ще изковем бъдещето си. „Затова като президент ще обединявам и няма да разделям", обеща Плевнелиев.

Той обяви, че ще работи за растеж, за заетост, за справедливост и ефективно правораздаване в интерес на гражданите: „Ще работя за балансирано развитие на регионите, за по-добра бизнес среда, за повече инвестиции, за образование, за иновации, за България с модерна инфраструктура, за културното и духовно развитие на нацията, за държава с репутация и добро име в този глобален свят".

Двамата президенти положиха венец на Паметника на Незнайния воин и с едноминутно мълчание отдадоха почит на загиналите за свободата на България.

Церемонията завърши с тържествен марш на почетния караул. Докато гвардейците се престрояваха за марша, звучеше камбанен звън от храма "Св. Александър Невски".

Росен Плевнелиев встъпи в длъжност
netinfo

След края на церемонията президентите Първанов и Плевнелиев и вицепрезидентът Маргарита Попова, както и президентът Желю Желев отидоха в храма "Св. Александър Невски", където запалиха свещ за здраве и успех и бяха благословени от духовници. На входа на храма те бяха приветствани от граждани, които бяха дошли да наблюдават церемонията.

След церемонията, на "Дондуков"2 се проведоха срещи между двамата президенти и вицепрезидентите Маргарита Попова и Ангел Марин.

След разговорите президентът Първанов напусна сградата на Президентството изпратен от президентската двойка Росен Плевнелиев и Маргарита Попова. Придружаван от съпругата си Зорка, Георги Първанов поздрави гражданите и получи букети цветя.

Росен Плевнелиев започва работа от днес с официални срещи с еврокомисари и представители на банкови институции.

Росен Плевнелиев встъпи в длъжност
netinfo

Росен Плевнелиев встъпи в длъжност
netinfo