Българското правителство на министър-председателя Кирил Петков падна при вот на недоверие в парламента, което хвърли страната в политически трусове на фона на войната в Украйна и нарастващата инфлация, твърди в коментар Ройтерс.

Петков, 42-годишен възпитаник на Харвард, който обеща да се бори с корупцията, зае силна проевропейска и пронатовска позиция след нахлуването на Русия в Украйна - необичайна позиция за страна с традиционно приятелско отношение към Москва. Анализатори прогнозират, че едно ново правителство ще води по-неутрална политика спрямо Русия.

Правителството не оцеля при вота на недоверие

Сега страната е изправена пред вероятно четвъртите си парламентарни избори от април 2021 г. насам, което излага на риск милиони евро от фондовете на ЕС за възстановяване и плановете ѝ да приеме еврото през 2024 г. Застоят може да попречи и на усилията на България да си осигури стабилни притоци на природен газ, след като Москва прекрати доставките на газ за страната, която почти изцяло зависи от руския газ, заради отказа на София да плаща в рубли.

Петков отхвърли каквито и да било коалиционни преговори с опозиционните партии в залата, но ще търси дезертьори от депутатите в парламента, за да събере достатъчно подкрепа за ново правителство и да избегне предсрочни избори.