/ БГНЕС
Родители на ученици в Софийската математическа гимназия сезираха прокуратурата за възможни злоупотреби с пари от училищното настоятелство. Сигналът e внесен до главния прокурор Сотир Цацаров с копие до Софийска градска прокуратура. Той е подаден от баща на ученик в СМГ и е подкрепен е писмено от други 12 родители.

Образователният министър: Училищни настоятелства са се превърнали в черни каси

Подалите сигнала имат съмнения за злоупотреби от страна на училищното настоятелство, свързани с математическо състезание в Созопол, за което родителите на всяко дете, участник в него, са платили по 273 лв. за престоя и настаняването.

Членовете на настоятелството поискали от ръководството отчет на разходите за това състезание, за да си направят вътрешна проверка, каза за Дарик Станислав Бояджиев, баща на ученик в СМГ и член на училищното настоятелство.

Над 1 млн. лв. е годишният приход от курсове на Софийската математическа гимназия

"Тази проверка събуди паника в ръководството, което ние сами сме избрали и което би трябвало да не ни спира по никакъв начин достъпа до документите. Организация, на която сме членове, няма как да крие от нас собствените си документи. Така че това криене, бавене, мотаене и така нататък ни доведе до съмнение, че има какво да се крие", каза Бояджиев.

По неофициална информация от Съвета на настоятелите, пари от родителите не са отивали в чужди джобове и въпросният отчет ще бъде предоставен на останалите членове на настоятелството да края на седмицата.