Рекордна избирателна активност в сравнение с предходни избори
Рекордна избирателна активност в сравнение с предходни избори / БГНЕС, архив
Рекордна избирателна активност в сравнение с предходни избори
91012
Рекордна избирателна активност в сравнение с предходни избори
  • Рекордна избирателна активност в сравнение с предходни избори

Рекордна избирателна активност в сравнение с предходни избори отчетоха от Централната избирателна комисия. Множество сигнали и жалби за протичането на вота в чужбина и нито едно оплакване за контролиран вот, докладват още от комисията.

45,11% от имащите право на глас български граждани са се разходили до урните към 17.00 ч. и са дали вота си за избор на следващия президент и вицепрезидент, съобщи за Дарик Алексндър Андреев, говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК). Това са 3 063 732 избиратели.

В допитването за Националния референдум са гласували 39,42%, което е 2 675 768 от избирателите.

На сайта на ЦИК е посочено, че правото си на глас са упражнили 3 083 243 гласоподаватели - за президент и вицепрезидент, и 2 694 262 - в референдума.

Как гласуват гражданите в страната?

и още: Как гласуват българите в чужбина?

39 585 български граждани са гласували към 16.00 ч. в секциите извън страната, съобщиха от Министерство на външните работи. Най-висока активност има в Република Турция - 14 759, следва Великобритания с 5741, Испания с 3823 и Германия с 1991.

Изборният ден в секциите в Австралия, Китай, Индия и Виетнам приключи, като общият брой на гласувалите там е 353. В Сингапур избирателната секция затвори с 80 гласували български граждани, а в Сеул с 35.

Междинни резултати от вота - само в социалните мрежи

Към 15.30 ч. броя на сигналите, постъпили в ЦИК, са около 140, съобщи малкопо-рано пред Дарик говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.

"Правя уточнението, че всички обаждания и сигнали на избирателите до ЦИК се завеждат като жалба или сигнал. В някои случаи те са наистина неоснователни. В по-голямата си част тези сигнали са свързани с дейността на Районните избирателни комисии", заяви тя.

 

Няма драстични нарушения на изборния процес, потвърди пред БТА и говорителят на ЦИК Александър Андреев. Всички регистрирани до момента нарушения са в рамките на нормалното и са свързани с организацията на изборния ден и упражняването на правото на глас.

Постъпилите сигнали са свързани основно с предоставянето на бюлетините, откъсването на отрязъците, гласуването, при което в някои СИК кабинките за гласуване са били разделени - за президент и за участие в националния референдум. В тези случаи ЦИК разпореди да се гласува на едно място.

Същото се отнася и за секциите, където има гласуване в частични местни избори. Сигнали има и за даване на втората бюлетина, за референдум, едва след като избирателят е излязъл от тъмната стаичка, както и за големите опашки пред СИК. Имало е места, където пликовете за бюлетината на референдума не са достигнали и ЦИК е дала указания за доставяне на нови.

В последните часове са постъпили жалби по-скоро от неинформираност от страна на гласоподаватели, които в изборния ден не са се намирали в населеното място по постоянния си адрес, смятайки, че могат да получат удостоверения за гласуване на друго място, което законът не позволява. Тези сигнали вече са над 180, но в голямата си част са в изброените рамки, съобщи още Андреев.