Разследват случая с починалото бебе от Факултета
Разследват случая с починалото бебе от Факултета / netinfo

Няма отказ от медицинско обслужване на 4-месечното бебе Митко Славейков сочат резултатите от проверка на Министерството на здравеопазването за смъртта на детето в квартал „Факултета”, съобщиха от пресцентъра на здравното ведомство. Не отговаря на истината и разпространеното от фондация „Романи Бах” твърдение, че три часа безрезултатно е търсена медицинска помощ.

Очакват се резултатите от повторната спешна проверка, която е разпоредено да извърши Регионалният център по здравеопазване за град София. В Министерство на здравеопазването обаче е получена предварителна информация от извършената аутопсия.

Сигналът за посиняло и задушаващо се дете е получен в спешна помощ в 14,02 часа и е предаден веднага за изпълнение. Няколко фактора са допринесли до забавяне на пристигането на линейка: центърът не е разполагал с нито един свободен екип, тъй като към този момент е имало седем катастрофи с пострадали. Едновременно с това са осъществявани и други спешни повиквания – за инфаркти, инсулти, улични инциденти.

Първата освободила се линейка е била насочена към адреса от района на Първа многопрофилна болница 40 минути след подаването на сигнала. В екипа й е имало педиатър. При пристигането си на адреса екипът не е намерил никого.

В 14,47 часа е получен втори сигнал от центъра „Лекари без граници” за дете с тежка дихателна недостатъчност. Изпратеният екип с реаниматор е пристигнал след 12 минути - в 14,59 часа, но при направена електрокардиограма е констатирал смъртта.

Според получената в здравното министерство първоначална информация от извършената в „Съдебна медицина” в „Александровска” болница аутопсия, касае се за диагноза тежък бронхиолит - остро протичащо, възпалително заболяване на бронхиолите, което най-често се предизвиква от вирусни инфекции, характерни за сезона.

Заболяването е особено тежко при кърмачетата, тъй като протича с тежки, засилващи се дихателни затруднения, които детето на тази възраст не може да компенсира. Това е и най-честа причина за смърт сред кърмачета.

И в момента продължават всички необходими изследвания за поставяне на окончателната диагноза.

За сега липсват данни за потърсена помощ за заболяването на детето от личния му лекар, за проведена консултация и предприети от лекаря действия за лечение и хоспитализация. Целият процес се проверява .

Екипите за спешна помощ в столицата изпълняват в квартал „Факултета” по 8 – 10 повиквания средно на смяна се казва още в съобщението на здравното министерство.