Разширяват обхвата на хората, които ще декларират евентуален конфликт на интереси
Разширяват обхвата на хората, които ще декларират евентуален конфликт на интереси / снимка: БГНЕС
Разширяват обхвата на хората, които ще декларират евентуален конфликт на интереси
71158
Разширяват обхвата на хората, които ще декларират евентуален конфликт на интереси
  • Разширяват обхвата на хората, които ще декларират евентуален конфликт на интереси

Заместник-кметове, общински съветници и всички държавни служители, които работят с евросредства, ще трябва да декларират за евентуален конфликт на интереси. Тези предложения бяха приети от депутатите. Народните представители гласуваха на първо четене двата законопроекта - на БСП и на Министерския съвет. И двата законопроекта предвиждат разширяване на длъжностите, които влизат под обсега на комисията за борба с корупцията и конфликта на интереси. Предвижда се и да се позволи по искане на комисията да се разкрива банкова тайна за авоарите на разследваните лица. От ГЕРБ се обявиха против, защото, според опозицията, комисията ще бъде затрупана от сигнали и работа.

Един от вносителите на промените - Мая Манолова от БСП, заяви, че в промените са включени и предложенията на гражданските организации.

В законопроекта се предлага включване в обхвата му на служителите на общински и държавни търговски дружества освен членовете на органите на управление и контрол на тези търговски дружества нямам представа как в обхвата на закона са попаднали и обикновените служители в тези търговски дружества, освен тези, които изпълняват технически длъжности, каза Снежина Маджарова от ГЕРБ. По думите й така комисията ще бъде изключително затруднена, защото ще бъде засипана с работа по отношение на хора, които нямат и функции на разпореждане или управление на общинска или държавна собственост и средства.

Мая Манолова от БСП обясни процедурата, по която е изготвен законопроектът. Направени бяха многобройни писмени и устни предложения от граждански организации по време на публичните обсъждания за това какви са очакваните промени в Закона за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси. Част от тези предложения са за разширяване на обхвата на хората, които трябва да подлежат на контрол и проверка по реда на този закон и по този начин са били включени членовете на комитетите за наблюдение на оперативните програми, които са съфинансирани с европейски средства, обясни зам.-председателя на парламента.

Хората, очакват всички, които по някакъв начин боравят с публични, европейски пари, с общинско имущество да попадат в обхвата на този закон и затова са включени и служителите в общински дружества, като е направена уговорката, че тези хора, които изпълняват технически функции, са изключени от обхвата на закона, допълни тя. Същата е логиката и с включването на предложението за възможностите за разкриване на банкова тайна.

Нищо не пречи това да бъде обсъдено от народните представители и такова е очакването на хората, смята Манолова.