Разширява се кръгът на хората с дефинитивни и необратими увреждания, които няма да се освидетелстват пред ТЕЛК на всеки три години и ще получават пожизнено процент намалена работоспособност. Това предвижда проектът на правителствено постановление за промени в Наредбата за медицинската експертиза, заяви здравният министър Стойчо Кацаров след извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Тристранката не постигна консенсус по предложените промени в наредбата. Представителите на синдикатите не изразиха подкрепата си към направените предложения. Останалите членове на НСТС подкрепиха предложенията.

Омбудсманът поиска облекчен режим за ТЕЛК на хората с необратими увреждания

проекта за изменение на наредбата се предвижда за над сто състояния и заболявания пациентите да получат пожизнено процент за нетрудоспособност и да не се налага да се явяват за преосвидетелстване на всеки три години. Освен тези, свързани със загуба на орган или с трансплантация, които ще останат пожизнени, се предвижда хората с онкологични заболявания пожизнено да получат степен на увреждане 50 на сто", каза министър Кацаров.

По думите му, страдащите от фамилни заболявания, каквато е муковисцидозата, също би трябвало да не се преосвидетелстват.

Удължиха с 3 месеца действието на решенията за ТЕЛК


"Има и заболявания, които според медицинската наука са достигнали до степен, от която са необратими - усложнения в резултат на диабет тип 1. С предложените промени ще се постигне облекчаване на пациентите, облекчаване и на бюджета на НЗОК", допълни още министърът.

Предложените промени предвиждат да се даде възможност на хора с няколко заболявания, независимо от вече определена пожизнена неработоспособност, по всяко време да могат да поискат преосвидетелстване на придружаващо заболяване, ако е в негов интерес, посочи още министър Кацаров и уточни, че проектът за изменение на наредбата ще бъде внесен в сряда за обсъждане от Министерския съвет.

„Това изменение в наредбата ще реши проблема на хора с дефинитивни и трайни увреждания, така слагаме край на един брадясал проблем“, каза министърът.