С разпит на свидетели започна процесът за катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков. Инцидентът стана на светофар, на който журналистът изчаквше червен сигнал в автомобила си. В колата му се удари джип, управляван от Кристиан Николов, в който били също годеницата му Симона и техният приятел Георги.

Николов е обвинен, че карал след употреба на наркотици с двойно по-висока скорост от допустимата. Това е и причината прокуратурата да твърди, че престъплението в умишлено. Младежът и защитниците му не са съгласни, че катастрофата е умишлена.

Симона Цанкова описа Кристиан като най-съвестния и най-отговорния човек - както в работата, така и в обучението си.

Делото срещу Кристиан Николов за смъртта на Милен Цветков тръгва по същество

Ден преди инцидента решили да празнуват отминалия ѝ работен ден на Витоша, но организацията пропаднала заради забрана, свързана с мерките срещу пандемията. Затова се върнали в дома им, където празнували с приятели.

Цанкова описа годеника си и като човек, който спортува активно, води здравословен начин на живот.

Десет месеца след смъртта на Милен Цветков неговите близки за пръв път чуха подробности за катастрофата, при която загина журналистът.

Пред Темида днес обяснения даде годеницата на Николов - Симона Цанкова. Тя каза, че всичко започнало ден по-рано, когато на импровизиран купон отпразнувала рождения си ден.

В показанията си Цанкова твърди, че през цялата вечер Кристиан Николов се е разхождал с чаша водка, но не знае колко е изпил. Малко преди да си легнат - около 4 ч., Николов ѝ казал, че е изпил един шот.

В къщата имало и наргиле, но не и дрога. Кристиан, твърди Цанкова, водел изключително здравословен начин на живот. Имал много критично отношение към наркотиците.
На следващия ден, по обед, Кристиан, Симона и техният приятел Георги Иванов излезли на разходка. За целта взели джипа на майката на обвиняемия, защото той бил най-накрая на алеята за коли и ключовете били оставени в къщата на Кристиан.

След като тръгнали на разходка, в колата Симона седнала отзад, по диагонал на шофьора. По време на пътуването чела упътването на колонките за музика, които Кристиан ѝ подарил за рождения ден. Не е имала видимост към предното стъкло и не могла да наблюдава посоката на движение и скоростта.

Изведнъж чула вик от Георги и последвала катастрофата. Джипът им продължил да се движи още малко по инерция, след което се ударил в ограда. От удара, вратите били заяли и с помощта на притекли се хора успели да излязат. Веднага след това Георги си тръгнал, спомни си Симона пред съда.

Отново по нейни показания, Кристиан се опитал да помогне на пострадалия Милен Цветков като му направил изкуствено дишане.

Георги Иванов, който е син на депутата Лъчезар Иванов, не се яви в съдебната зала. Оказа се, че отдавна не живеел на адреса, на който била изпратена призовката за делото. Според адвоката му момчето от години живее в Италия и предвид пандемията не е ясно кога ще се върне в България.

 
БТА