Иван Гешев
Иван Гешев / БГНЕС
Спецпрокуратурата и ГДБОП са разбили група, занимавала се с данъчни престъпления. Четирима са задържани, обяви пред журналисти заместник главният прокурор Иван Гешев.

Сключвани били сделки за ремонти и саниране. От едната страна били хора от групата, а от друга страна били общини в страната. Така били фактурирани ремонтите, че не се плащало ДДС. А и самите фактури не били отчитани. Само едно от дружествата за една година не е внесло над 380 000 лева данък. Иззети са 150 хиляди лева и турски златни монети, посочи Гешев.

документи и сметки
ThinkStock/Getty Images

Предмет на друго разследване е дали е плащано на кметове да избират тези фирми. Санирани и ремонтирани са детски градини, почиствани са корита на реки. А самите фирми са регистрирани на социално слаби. Главиница, Върбица и Лисиче са сред общините, в които има сключени такива сделки.

Ремонтите са правени 2017-2018 година, а стойността е в 6-цифрени суми.

Само тази година от спецпрокуратурата са запорирани над 50-60 млн лева. Това е важна насока на работата. А един от най-сериозните способи за борба с организираната престъпност е да удариш някого по джоба, каза Гешев.

Работещите в спецпрокуратурата не заслужават това, което се пише и говори за тях напоследък в публичната сфера, обобщи той.
БТА