Разбиха групата на „Потайните”, ощетили държавата с над 2 млн. лева
Разбиха групата на „Потайните”, ощетили държавата с над 2 млн. лева / снимка: DarikNews.bg, архив
Разбиха групата на „Потайните”, ощетили държавата с над 2 млн. лева
53198
Разбиха групата на „Потайните”, ощетили държавата с над 2 млн. лева
  • Разбиха групата на „Потайните”, ощетили държавата с над 2 млн. лева

Криминалисти задържаха четирима души, ощетили държавата с над 2 милиона лева. Групата е наблюдавана няколко месеца. Двама от тях са от Пловдив и двама от София. От юни миналата година до сега при деклариране на нереални сделки с ваучери, месо, цигари и услуги те не са плащали ДДС. Проверени са 16 адреса в София и Пловдив, както и още четири имота в столицата. Иззети са множество веществени доказателства. Спецакцията е под кодовото название „Потайните".

Осчетоводявани са дружества с профил на така наречените "липсващи търговци", контролиращи паричните потоци, с цел създаване на илюзия за реални сделки. Тези фирми-бушони са без офиси, без кадрова и ресурсна обезпеченост, без назначен персонал, транспортни средства и дълготрайни материални активи. Някои от установените дружества фиктивно наели складови помещения.

Участниците в схемата създавали документи с невярно съдържание от името на реално дружество за неутрализиране на ДДС чрез последващи "продажби по документи" на фирмите-бушони на стоки, декларирани от Холандия, Гърция, Полша, Испания, Германия и Великобритания.

Единият от задържаните е 42-годишният пловдивски бизнесмен Костадин Хайков. Той е собственик на пет фирми, една от които е „Хай Мюзик" - продуциране на аудиовизуални продукти, радио и телевизионни програми. Според публикации в медиите фолк певицата Десислава е продала музикалната телевизия DS TV именно на Хайков. По думите й той е коректен бизнес партньор. „От вас научих, не мога да повярвам", каза Десислава.

На Хайков и още двама от задържаните са повдигнати обвинения и им е наложена мярка „парична гаранция".

Акция Потайните" е съвместна между разследващи полицаи, служители на "Икономическа полиция" към Главна дирекция „Криминална полиция", Областна дирекция на МВР в Пловдив и НАП, под ръководството на Специализираната прокуратура.