Расте броят на престъпните групировки в Плевенско
Расте броят на престъпните групировки в Плевенско / снимкa: Sofia Photo Agency

Прогресивно нараства броят на организираните престъпни групи, действащи на територията на Плевенска област, показват данните от отчета на работата на Областната дирекция на МВР Плевен за изминалата година. От наблюдаваните през 2008 г. осем организирани групи са неутрализирани четири. Получена е информация и са налице индикации за формиране на нови пет групи.

 

За изминалия период са регистрирани 3786 криминални престъпления, което е намаление с 11% в сравнение с 2007 г. В структурата на криминалната престъпност на територията на област Плевен преобладаващи са престъпленията против собствеността, следвани от общоопасните престъпления. Отчетени са също седем умишлени убийства – пет от тях са разкрити, два опита за убийство и три изнасилванията, три опита за изнасилване и девет блудства. Няма регистрирани взривявания през миналата година.

 

От плевенската полиция отчетоха, че е налице тенденция към усложняване на оперативната обстановка по противодействие на организираната престъпност, свързана с изпиране на пари, корупция и компютърни престъпления. Забелязва се също и  устойчива тенденция за образуване на престъпни формирования с явно изразена йерархична структура и разделение на функциите. За да намалят риска от от разкриване на дейността им, престъпните групи най-често прибягват до корупция, насилие и използване на легални бизнес форми.