Рашков: Властта създаде орган, който да контролира нейните органи
Рашков: Властта създаде орган, който да контролира нейните органи / снимка: БГНЕС, архив

В проекта за Наказателен кодекс не става дума за ползване на СРС, а за фотографиране на лице, което не желае да бъде фотографирано. Това заяви пред бТВ Бойко Рашков, председател на Националното бюро за контрол на СРС във връзка с това дали ще има затвор за снимка според новия НК.

Нашата Конституция пази неприкосновеността на личния живот на човека. Прекалено негативно е тълкуването на този проект в първите дни и малко невярно е тълкуването на проектонормата. Имаме норма от нашата Конституция, която казва, че никой не може да бъде фотографиран без неговото съгласие. Тук става дума за явно заснемане, а не фотографиране от СРС. Когато става дума за публични личности това не е престъпно. Когато публични прояви има публична личност това не е престъпление. Не виждам кой знае каква драма в това или стремеж да се ограничи свободата на словото, заяви Рашков.

Той припомни, че самият закон задължава онзи, който контролира тази тайна дейност и като констатира, че гражданин е неправомерно следен и подслушван, този гражданин да бъде уведомяван. Има правна възможност лицата, на които са им ограничени правата, да си ги потърсят по съдебен ред. Бюрото не би изпълнило по закон задълженията си ако не уведоми граждани, които са били подслушвани неправомерно. Проверките ще започнат, когато решим няколко въпроса първо. Трябва да има правилник на бюрото най-напред. Затова има едномесечен срок. След това трябва да се изработят образци за регистри - тук имаме двумесечен срок за изготвянето. До два месеца ми се струва, че ще можем да започнем работа. Дейността на бюрото трябва да се подпомага и от съответна администрация, коментира Рашков.

Страхуваме се най-напред от злоупотреби, а забравяме, че законът не е направен за злоупотреби. Дейността на бюрото е точно за обратното, за преследване на злоупотребите. Бюрото е независим орган, то не е част от политическата власт и не е подкомисия от Народното събрание. Дебело подчертавам, че политическата ни власт, колкото и да е критикувана, направи сериозна крачка - тя създаде орган, който да контролира нейните органи, в това число МВР, ДАНС и някои от независимите органи от съдебната власт. Да оценим по достойнство тази стъпка, която направиха нашите законодателни органи, каза още Рашков.