Рашидов за българския Лувър: Момчето си отива, но музеят остава
Рашидов за българския Лувър: Момчето си отива, но музеят остава / снимки: БГНЕС
Рашидов за българския Лувър: Момчето си отива, но музеят остава
62084
Рашидов за българския Лувър: Момчето си отива, но музеят остава
  • Рашидов за българския Лувър: Момчето си отива, но музеят остава

Момчето си отива, но музеят остава. С тези думи министърът на културата в оставка Вежди Рашидов инспектира строежа на българския Лувър в столицата. Националният музеен комплекс, който се намира до паметника Левски, е един от основните приоритети на ръководеното от Рашидов ведомство. Обектът трябва да е готов в средата на юли.

Министърът в оставка, който е скулптор, съжали, че откриването няма да се случи в неговия мандат, но каза, че ще се радва някои ден и негови произведения да попаднат в музея.

Рашидов разкритикува новосформирания Обществен съвет при президента като го нарече „доста голяма смехория”.

Ето какво още каза Вежди Рашидов за строежа на българския Лувър: „Аз се радвам, че за пореден път виждам напредването на строежа. Откровено трябва да кажа, че при него се появиха неподозирани неща. Сградата е строена по времето на социализма, малко по бригадирски, и когато я разкъртихме видяхме, че това е било бързо строителство, няма земетръсни шайби… Това не можем да го допуснем. В момента се леят и нови шайби, и нови бетонни стени. В крайна сметка музеят става и ще стане. Няма нещо, което да съм обещал и да не се е случило. Съжалявам, че не ми стигна времето и много исках целия музей да го открия. Както и да го говорим това е една моя рожба. С много желание и обич съм тръгнал към това нещо”.

Министърът на културата в оставка посъветва: „С културата нека да не правим миш-маш. Нещата вървят много добре. Нещата вървят прекрасно напред и нека който дойде след мен да го продължи. Това е много важно за българските творци. Ние сме творци. Аз не съм стерилен човек като някои хора, които много искат да ме видят с пура в ръка и с чаша. Ами, бохем съм! Художник съм! Би било необичайно да ме видят като бръснар на Министерството на културата”.

Рашидов за българския Лувър Момчето си отива но музеят остава
netinfo