Президентът Румен Радев заяви от Брюксел, че е крайо време да се намери изход тази политическа криза, в която се намираме в момента.

"Силно се надявам разумът да вземе връх, като нашите народни представители най-сетне конституират това Народно събрание. Това означава да се обединят поне около председателят на Народното събрание, за да може то да започне да функционира. Да започнем и консултациите, защото в момента и това не можем да направим. Най-важното е механизмът на работа на това Народно събрание. Ние очакваме да даде продукт, а в момента се занимава с вътрешни проблеми. Учудващо е, че още в началото на Народното събрание вместо да даде резултат, то започва с конституционна криза", посочи Радев. 

Президентът наблегна, че е много важно да бъдат приети бюджетът, както и подготвените от служебното правителство проектозакони по Плана за възстановяване и устойчивост. 

На въпрос как ще коментира думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, която намекна за унищожаване на парламентаризма и еднолична власт, Радев беше лаконичен: "Лидерите на политическите партии, особено парламентарно представените, трябва да поемат най-сетне своята отговорност и да направят така, че да привлекат така българските граждани към урните, че да имат едно много по-сериозно представителство и да не се стига дотук", допълни държавният глава. Радев направи връзка между политическата ситуация в България и във Великобритания, след като премиерът на Обединеното кралство Лиз Тръс подаде оставка.

„Още един, макар и бивш член на ЕС, остана без правителство", коментира държавният глава.

"Ще разгледаме възможностите да се разработят нови мерки и механизми за намаляване цената на газа чрез съвместна доставка на газ. Също така и нови механизми за разработване на нов индекс при ценообразуване на втечнен газ, както и чрез прозрачно и солидарно ползване на структурите. Най-важната мярка е да осигурим достатъчно много и надежни източници на доставка на газ”, каза Радев за разговорите с евролидерите.

„Тук не се обсъждат нови пакети санкции за Русия. Ще обсъдим как да се увеличи помощта за Украйна, защото е заплашена от хуманитарна криза, от ударите върху електроенергийната си система”, каза Радев. 

По думите му новата бежанска вълна от Украйна вече е факт. „В последните дни у нас са пристигнали над 2000 души. С падането на температурите – когато няма ток, отопление, ще има по-засилен трафик. Тези помощи, които се отпускат от ЕС за подпомагане на държавите, приемащи бежанци от Украйна, трябва да бъдат разгледани и като количество, и като механизъм”, каза Радев.

Относно информацията за това, че Словакия е получила системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът", президентът призова журналистите да проверяват информацията си. 

„В Словакия има 2 дивизиона - немски и нидерландски, не е получила „Пейтриът". Тя няма нищо общо, освен да включи тези дивизиона - немски и нидерландски в своята ПВО. Тепърва трябва да се доставя „Пейтриът". Това ще стане след доста време”, каза Румен Радев в отговор на журналистически въпрос във връзка с информацията, че само Словакия и България имат ракети С-300.