Най-големият риск за националната сигурност е да неглижираме проблемите на българските въоръжени сили. Не може да се сещаме за тях само от криза до криза и от катастрофа до катастрофа. Трябва да има непрекъснато внимание на най-високо държавно ниво към тяхната боеспособност и точно тези проблеми ще дискутираме утре. Това каза президентът Румен Радев от Сунгурларе. Той е там по случай празника на общината и Деня на лозаря и Св. Трифон Зарезан.

Български и испански изтребители ще охраняват въздушното ни пространство

"Най-важната гаранция за нашата сигурност е боевоготовността на българската армия, нейната модернизация, мотивацията на личния състав", подчерта Радев. Блъгария е суверенна държава, България е и лоялен съюзник и член на НАТО, добави той.

България е част от усилията за деескалация, но и част от усилията за усилване на източния фланг на Алианса. Вече започва съвместната мисия по контрол и охрана на въздухното пространство на територията на България заедно с нашите съюзници от Алианса като рамкова страна във формирането на батальонната бойна група България е отворена към всички съюзници за участие на техни контингенти, които да допринесат за запълване на дефицита от способности в нашите сухопътни войски, заяви президентът.

4 испански изтребителя кацнаха в България (СНИМКИ)

Президентът посочи и дали очаква да се стигне до война в Украйна. "Всички се надяваме, че пълномащабна война ще бъде избегната. Всеки ден има преговори на най-високо политическо ниво, Няма военно решение на тази криза - който си мисли, че тя ще бъде решена по военене път, греши. Единственият път за намиране на решение е пътят на преговорите и дипломацията и е обнадеждаващо, че те се водят".

Попитан дали има конфликт между него и премиера, Радев отговори: Важното е, че между правителството и президентската институция има една конструктивна комуникация. Правителството има нужда от подкрепа в тази тежка криза, но не можем да се надяваме единствено и само инситуциите да решат тежките проблеми пред България, а трябва всеки да го прави, посочи Радев.

Радев отговори и на въпрос дали е сериозно премиер да изготвя списъци по Гугъл.

"След зловещото плячкосване на държавата в продължение на много години, българите са зажаднели за справедливост и възмездие. Затова всяко открито противопоставяне на правителството срещу корупцията, среща и одобрението на хората и трябва да бъде подкрепяно. Разбира се, правителството трябва да бъде много внимателно, да знае с кого и с какво си има работа. Аз съм убеден, че борбата срещу корупцията трябва да се води със силата и легитимността на институциите, а не само с популярността на социалните мрежи. Виждате, че методите, използвани от предишните управляващи, безпардонни методи с погазване на закона, доведоха до сгромолясване на техния режим. Това трябва да бъде урок за всички. Урок за правителството трябва да бъде и фактът, че демокрацията и законността не могат да бъдат възстановени с недемократични средства и нарушаване на закона", заяви Румен Радев.