От днес се премахва неефективната практика да се договарят танкери без търг и без да се знае кой и как определя доставчика и цената, това заяви президентът Румен Радев пред медиите от Севлиево. 

По-рано през деня "Булгаргаз" обяви за първи път открит търг за доставка на втечнен газ - краткосрочен (до края на тази година), средносрочен (2023 година) и дългосрочен (за 10 години от началото на 2024 г.)

"Така трябва да се прави и за в бъдеще - открито, равнопоставено и прозрачно към всички доставчици. Само така може да се постигне диверсификация, състезателност и най-добри условия за страната ни. Да се търси не решение месец за месец, както досега, а да се търси стратегическо партньорство с дългосрочен хоризонт, което ще повлияе несъмнено и на цените на втечнения газ за тази година", посочи Радев. 

Държавният глава поздрави служебното правителство за по думите му добрата и енергична работа по повод сключения вчера договор с "Газтрейд" за гарантиране на 1 млрд. куб. м втечнен газ от терминала в Александруполис. 

"Продължават усилията и за решаване на най-тежкия проблем - осигуряване на слотове на терминалите до края на тази година, тъй като много по-добрите шансове за гарантиране и развиване на тези слотове през пролетта бяха пропиляни. Надявам се, че и интерконекторът с Гърция ще бъде приключен в срок", допълни Радев. 

Той коментира и темата за предстоящите предсрочни избори на 2 октомври и подчерта, че е важно да се постигне избирателна активност, която да даде легитимност на новия парламент и да се излъчи стабилно и устойчиво правителство.

"И служебният кабинет, и Централната избирателна комисия правят всичко възможно да се повиши доверието в изборния процес с детайлна и прозрачна методика за сертифициране и тестване, с откритост към всички партии, организации и експерти, с пълноценна информационна кампания, с безкомпромисна борба с купения вот", каза още Радев.

Президентът е на посещение в Севлиево, където участва в церемонията по разширяване на производствената база на завод за модерно оборудване за високо напрежение.