„Булгаргаз” обявява търгове за доставка на втечнен природен газ. Това заяви на брифинг Деница Златева, директор на „Булгаргаз“. Целта е да участват възможно най-много компании, за да се постигнат най-добрите ценови равнища, подчерта тя.

Търговете, които ще бъдат обявени днес, са за доставка на втечнен природен газ за ноември и декември 2022 г., както и годишен търг за доставка на втечнен природен газ за цялата 2023 г. Процедурата се стартира и с обявяване на търг за дългосрочни доставки за периода 2024 - 2034 години, с което се изпълнява решението на МС от миналата седмица.

Росен Христов: Очаквам за ноември цената на газа да падне с още 10%

Търговете ще минат през няколко етапа. Процесът ще бъде дълъг, стана ясно още от думите на директора на „Булгаргаз“.

„Булгаргаз” разполага вече с капацитет 10 600 000 MWh на строящия се терминал в Александруполис за период от 10 години.

Водят се интензивни преговори за осигуряване на слотове за регазификация за ноември и декември. Планира се участие в годишния търг за 2023 г. за слотове и капацитет за регазификация на термилана Ревитуса в Гърция, който ще се проведе вероятно през октомври. Водят се разговори и за осигуряване на допълнителни слотове за 2023 г. и на терминалите за втечнен природен газ в Турция, обясни Златева.

Служебното правителство е фокусирано да осигури доставки на газ минимум до края на отоплителния сезон, а в идеалния вариант до края на 2023 г. Това заяви на брофинга министърът на енергетиката Росен Христов.

Резултатите от дългосрочния търг ще бъдат приети от следващото редовно правителство. Ние ще им дадем един добър старт. "Булгаргаз" не зависи от смяната на правителството, поясни Христов.

Предстоят да бъдат обявени търгове и за тръбен газ, каза още министърът. Има индикации от други компании, сред тях и турски, които са готови да преговарят с България. Преговаря се и с Азербайджан за увеличаване на количествата поне за отоплителния сезон. Ако всички преговори завършат успешно, ще осигурим двойно повече газ от необходимото и "Булгаргаз" ще стане европейски доставчик или поне регионален доставчик, посочи министърът.

Относно разговорите с "Газпром" и възстановяване на доставките от руския доставчик Министър Христов зави, че "вратата на никого не затваряме. Истинската диверсификация и независимост означава да имаме възможност да доставим количества газ поне на 130-150% от необходимите ни нужди. С възможност да преминаваме от един доставчик на друг при невъзможност на някой от тях да си изпълни задълженията без значение поради какви причини".

Преговорите с "Газпром" продължават, те се водят от "Булгаргаз", но за момента нямаме някакви развитие, добави той.