България е производител и износител на електрическа енергия и българите няма да стоят на тъмно, това заяви пред медиите президентът Румен Радев относно мерките, обсъждани от Европейския съюз, за овладяване на инфлацията и ограничаване на потреблението на ток и газ. 

Той определи като спекулации твърдения, че в България ще се ограничава улично осветление и ще има режим на тока.

"Нека е ясно, че докато има служебно правителство, това няма да стане", гарантира Радев. 

Румен Радев
БГНЕС

Радев поздрави служебното правителство за последователните усилия за овладяване на инфлацията в страната. "Може би сте видели, от тази вечер, цената на бензина е под 3 лв. на бензиностанциите на "Лукойл" и това е началото на един процес", посочи Радев.

"Намаляването на цената на горивата, намаляването на цената на газа за следващия месец с 30% са реални резултати, постигнати с усилия и много работа. Когато едно правителство, независимо дали служебно или редовно, работи в интерес на бизнеса и на хората, резултатите са налице", коментира президентът.

Относно предложението на ЕК за таван на цената на руския газ, Румен Радев коментира, че тази мярка е с непредвидими последици за пазара.

"В момента Европа се опитва да предотврати социалното напрежение през тази зима и да се гарантира политическо спокойствие за сметка на, мога да кажа, жертването на пазарните механизми чрез въвеждане на мерки, които са ни познати от едно по-далечно минало и с огромни компенсации, които за тази зима явно ще бъдат добре дошли за европейските граждани, но са с непредвидими последици за пазара, за европейската икономика, за нейната конкурентоспособност, защото те ще останат да тегнат на следващите правителства и поколения", каза държавният глава. Той посочи, че основната задача на служебното правителство не е да ограничава потреблението и производството, което е сигурен път към стагнация и забавяне на икономическия растеж. Основната задача е да търси най-евтините суровини, независимо откъде, и да предоставя най-добрите условия за българския бизнес и българските граждани, които са най-бедните в Европейския съюз, допълни Радев.

Попитан водят ли се разговори с "Газпром" и на какъв етап са, държавният глава коментира, че "Газпром" не е панацея. "Газпром" е една от възможностите, те ни дължат доставки на газ, но това може да бъде решение само при удовлетворяване на нашите условия. Много ясно бяха казани - разсрочване на доставките през целия отоплителен сезон и по-добри цени", посочи той условията.

"Това са много сложни разговори, върнете се назад във времето колко месеца се водят преговори за тръбна газ, колко месеца предишни правителства са водили преговори с "Газпром", отбеляза Радев.

Румен Радев
БГНЕС

Той допълни, че правителството работи изключително интензивно по всички останали възможни източници, пътища и начини за доставка на природен газ. По думите му, първо трябва да се гарантират слотове, за да има най-сетне отворен, прозрачен конкурс за доставка на втечнен газ.

"Аз се учудвам, че има политици, които с лекота говорят, че липсата на газ или неговите непосилни цени не са проблем за топлофикациите, щели да минат на мазут", коментира още държавният глава. Той постави и въпроса как ще се отрази на производството на горива у нас влизането в сила на ембаргото за руския петрол.

Румен Радев призова политиците "да вдигнат своя поглед малко над ежедневните, злободневни политически нападки, защото веднага след изборите те ще се сблъскат с тези проблеми и неспособността да ги решават ще се плаща от всички български граждани".

Президентът коментира актуални въпроси, след като присъства на откриването на учебната година във Висшето училище по телекомуникации и пощи.