Президентът коментира казуса със записите с неговия съветник Пламен Узунов
Държавният глава Румен Радев коментира записите с неговия съветник Пламен Узунов и бившия шеф на Агенция "Митници" Петко Петков.

"Чух вcякaкви причудливи интeрпрeтaции пo тaзи тeмa включитeлнo и oт бившия миниcтър-прeдceдaтeл. Явнo нeгoвитe фaнтaзии извирaт oт oпитa му зa пълнeнe нa шкaфчeтa c eврa и злaтo. Тук cлучaят oчeвиднo изoбщo нe e тaкъв", заяви той.

НОВ ЗАПИС: Бивш митничар даде плик на президентския съветник (ВИДЕО)

"Имaм нaдeждa, чe рaнo или къcнo Бългaрия щe имa прoкурaтурa, кoятo щe се зaeмe c иcтинcкитe прecтъплeния и грaбeжи. Тoвa e пoрeднaтa интригa. Знaeтe, чe вeчe пeт гoдини, aз, мoитe cъвeтници и мoeтo семейство cмe пoдлoжeни нa нeпрeкъcнaти aтaки и вcякaкви инcинуaции. Пoръчитeлят e eдин, нo нe миcля изoбщo дa гo лeгитимирaм c кoмeнтaр". посочи Радев.

„Не мисля, че е укоримо, когато човек се среща с бивш представител на митниците, който не е в системата от 20 години. Укоримо е когато министър-председател разпорежда на действащ шеф на митниците да прикрива престъпления, защото бил обещал някъде. Визирам „Ало, Ваньо”, сравни Радев.

"Няма да коментирам ченгеджийски похвати. В никакъв случай няма да ги легитимирам с коментари по тази изкуствено създадена и раздухвана тема", отсече още държавният глава.

Президентът направи тези коментира след срещата на върха на НАТО.

Преди няколко дни изтече видеозапис от среща между Узунов и Петко Петков, шеф на Агенция "Митници" през 90-те години. В разпространените кадри се вижда как Петков предава плик на Узунов по време на разговор в столично заведение. Тогава от президенството заявиха, че „не коментират манипулации”.

По отношение на осигуряването на машините за предстоящите парламентарни избори президентът изтъкна, че въпросът следва да намери отговор от страна на ЦИК. „Вярвам в професионализма на тези хора, те работят на високо ниво“, посочи държавният глава като добави, че решението на този въпрос зависи и от взаимодействието с правителството.

Румен Радев припомни, че предишното правителство не е внесло актуализация на бюджета в Народното събрание и не е предвиден бюджет дори за предстоящите избори. „Въпросите са много, но те имат следа в предишното управление“, подчерта президентът. Той добави, че именно предишното правителство е сключило договори с фирмата, която трябва да осигури машините. По думите му с подписаните договори се дава оторизация не само следващите, но и много други избори занапред да зависят от една частна фирма.