"В Европа бушува война. Мисията на професионалните военни днес е да не позволяват тя да се разраства и трябва да се направи с професионализъм в името на сигурността. И с ясното осъзнаване за опустошителния потенциал на войната, с която политици и демагози не разполагат или пренебрегват. Много от тях никога не са рискували живота си, но с охота излагат на риск живота на другите. Тези хора залагат на карта мира на обществата". Това каза президентът Румен Радев пред журналисти след като проведе демонстрационен полет на изтребител "Юрофайтър" в Испания.

Правителствена информационна служба

"Имах възможност да летя на един от най-съвременните изтребители в света. Благодаря на испанските авиатори и техници, които заедно със своите български събратя се грижеха за сигурността на небето на България", заяви той. 

Държаният глава отличи с почетен знак на президента 14-о авиокрило от състава на  испанските Военновъздушни сили за приноса им в усилване на охраната на въздушното пространство на Република България и източния фланг на НАТО и за отличното им взаимодействие с българските Военновъздушни сили.