Президентът Румен Радев и неговата съпруга Десислава Радева бяха посрещнати от Негово Величество крал Фелипе VI и Нейно Величество кралица Летисия. Държавният ни глава е на двудневно посещение в Испания.

Официалната церемония се състоя в двореца „Сарсуела“, където президентът и испанският крал проведоха среща.

Радев Испания
БГНЕС

Радев Испания
Президентство

Кралица Летисия, която има славата на една от най-стилните жени, бе избрала късо палто в пудрено розово с флорални мотиви. Първата дама Десислава Радева бе облечена в светлосин костюм от две части с акцент сребърна брошка перо. Държавният глава и испанския крал заложиха на класическия тъмен костюм.

Визитата на президента Радев в Кралство Испания е по покана на крал Фелипе VI. Това е първото посещение на български държавен глава в Испания за последните 23 години.

Радев Испания
БГНЕС

Радев Испания
Президентство


Кризите, които връхлетяха Европа показаха, че ЕС може да успее само ако насърчим повече европейски компании да развиват, внедряват и произвеждат заедно. Това заяви президентът Радев, който в рамките на посещението си в Мадрид откри Испанско-български бизнес форум. В бизнес делегацията, която придружава държавния глава, са включени редица представители на български компании в областта на информационните технологии, туризма, земеделието, строителството и други, които обсъдиха със свои партньори от Испания реализацията на общи проекти, се казва в съобщение на българското президентство.

Държавният глава подчерта, че предизвикателствата пред европейското семейство са много и българският и испанският бизнес, събрани заедно, показват, че могат да дадат отговор, да бъдат много по-ефективни и конкурентоспособни. 

Президентът подчерта, че форумът среща представители на почти всички сектори от икономиките на двете страни. Румен Радев изрази позицията след проведените срещи днес, че трябва да бъде преодоляно фрагментирането на европейската отбранителна индустрия и България и Испания имат потенциал да си сътрудничат в научно-технически проекти, във военната наука, технологии и производствата. 

"Нашият най-голям капитал са хората. Младите хора на България завоюват призови места във всички международни олимпиади по цял свят в областта на физиката, информатиката, природните науки и лингвистиката и се конкурират успешно със световни сили като САЩ, Китай, Русия", подчерта българският президент. 

Радев: Изправени сме пред продоволствена криза заради войната в Украйна

По думите на държавния глава България е известна и като стартъп столица на Източна Европа. Това дава и перспективи за сътрудничество между двете страни в областта на информационните технологии и иновациите. Президентът отбеляза и откриването в България на първия в Източна Европа Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT.

Бързото развитие на автомобилната индустрия в България също бе откроено като потенциална област за сътрудничество от взаимен интерес. "Испания се очертава все повече като водещ фактор в автомобилната промишленост и очакваме развитие на съвместни проекти", отбеляза Румен Радев. Държавният глава посочи и химическата промишленост, биотехнологиите и иновациите като перспективни сфери за развитие на двустранните отношения. 

Испания е сред първите 10 инвеститори в България. В периода януари-ноември 2021 г. стокообменът между България и Испания е в размер на 1.5 млрд. евро и отбелязва ръст от 34,5%. Износът за Испания се е увеличил с 43,2% и е в размер на 870,7 млн. евро, като заема дял от 2,7% от общия износ на страната. Вносът се е увеличил с 24,6% и е в размер на 666,3 млн. евро с дял от 2%.

Президентът Румен Радев подчерта и възможностите на туризма като перспективна сфера за сътрудничество между България и Испания.  В периода януари-октомври 2021 г. България е посетена от 19264 испански туристи, отчита се ръст с 48.7% в сравнение със същия период на 2020 г.

По време на форума в присъствието на президента Румен Радев беше подписан Меморандум между Българската стартъп организация и Испанската асоциация на стартъпите.