Румен Радев
Румен Радев / БГНЕС
Държавният глава Румен Радев проведе днес видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Разговорът се проведе в рамките на подготовката на срещата на европейските лидери в Прага, където на 6 октомври ще се състои първата среща на върха във формат „Европейска политическа общност“, а на 7 октомври – неформално заседание на Европейския съвет. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
 
Президентът Радев приветства инициативата на френския президент Еманюел Макрон за създаването на Европейска политическа общност. По думите на българския държавен глава новата платформа има потенциал да улесни диалога и да създаде възможности за по-ефективна координацията на усилията за постигане на стабилност, сигурност и просперитет както в рамките на ЕС, така и с държавите в съседство.

Радев: Влошаването на сигурността налага да градим съвременни отбранителни способности
 
Необходимостта от укрепване на сигурността и предвидимостта в доставките на енергийни ресурси към Европа, което да допринесе за икономическата и социална стабилност в отделните страни, също беше сред акцентите на разговора. Президентът Румен Радев запозна председателя на Европейския съвет Шарл Мишел с постигнатото споразумение между газопреносните оператори на България, Румъния, Унгария и Словакия за транспортиране на допълнителни количества природен газ от Азербайджан към Европа, използвайки националните газопреносни мрежи без да се изчаква изграждането на нова инфраструктура.

Това, по думите на президента, показва и способността за постигането на реални решения, които да гарантират конкурентоспособността и индустриалния капацитет на Европа.