Президентът Румен Радев посети Националното читалище за слепи хора "Луи Брайл”
Президентът Румен Радев посети Националното читалище за слепи хора "Луи Брайл” / БГНЕС
Радев: Държавата трябва да подкрепя и подпомага незрящите хора
97269
Радев: Държавата трябва да подкрепя и подпомага незрящите хора
  • Радев: Държавата трябва да подкрепя и подпомага незрящите хора
Държавата трябва да подкрепя и подпомага незрящите хора. За това настоя президентът Румен Радев. Той посети Националното читалище за слепи хора "Луи Брайл” по повод 90 години от създаването му. Читалището е основано от големия композитор Петко Стайнов и е единственото издателство на литература с Брайлов шрифт и национална библиотека с 3000 книги и 13 000 електронни заглавия.

Умни "зебри" ще светват при поява на пешеходец
 

Президентът Румен Радев посети Националното читалище за слепи хора "Луи Брайл
БГНЕС

"Новините вече се поднасят със съвременните социални мрежи и технологии във вид на образ. И ние българската държава, българското общество сме ваш длъжник да се търсят тези прогресивни форми и методи, така че вие да получавате навременна, достоверна и актуална информация, която да бъде във форма, достъпна за вас. Преклонение пред вашия малоброен екип от само 14 души, който се е нагърбил с тази съвременна будителска за България мисия. Тук подкрепата на държавата трябва да бъде осезаема, както и подкрепата на нашето общество", призова президентът.

Достъпна ли е градската среда за незрящите?
 

Президентът Румен Радев посети Националното читалище за слепи хора "Луи Брайл
БГНЕС

"Точно днес, когато отбелязваме Денят на Европа, трябва да покажем, че България е неразделна част от нея именно със солидарността и даването на възможност на всеки гражданин на България да реализира своя талант и да живее достойно. Уникалните мисии в историята на човечеството са се реализирани от невероятни, уникални хора, както е талантливият Луи Брайл, както академик Петко Стайнов, както са и множеството дейци в миналото и в настоящето на читалището, както са всички хора, които са се научили да виждат истински. Както е казал великият писател Антоан дьо Сент-Екзюпери, "човек вижда истински със сърцето си".