Румен Радев
Румен Радев / БТА
Членството в Шенген, еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) е преди всичко средство за постигане на най-важната цел - българите да живеят сигурно и по – добре утре, отколкото днес. Това каза държавният глава Румен Радев на форума на списание The Economist The World Ahead 2024 в София. 

По думите му най-важното е да има яснота в целите и приоритетите, които се поставят. Напоследък политическото пространство е заето с говорене, че стратегическите национални цели са членството в Шенген, еврозоната, ОИСР, коментира Радев. По думитете му тяхното постигане няма да стане със срещи, а с устойчиви, социални и икономически инструменти.  

Държавният глава отбеляза, че е много важно да има приемственост в политиката – там където има успех да бъде развиван, а там където има дефицити да бъдат запълнени. Защото предизвикателствата в глобален план няма да намалеят, всички знаем какво ни очаква тази година- европейски избори, национални избори в редица държави, избори за президент в САЩ, войната в Украйна, новите кризи в Близкия изток, нестихващото напрежение в Далечния изток, изброи Радев. Ако погледнем къде стои България на този динамичен пейзаж, трябва да си даваме преди всичко сметка за предизвикателствата, които стоят пред нас, добави той.

България е отворена икономика, тя е част от европейското и глобално икономическо пространство и то във време на невиждани икономически, политически и социални промени в глобален план и то в една много сложна среда за сигурност, каза Радев.

Държавният глава подчерта, че предвидимостта е изключително важен фактор, когато говорим за успешен бизнес и инвестиции.  

Не мога да скрия своето задоволство от ръста, който бележи българският бизнес, изтъкна Радев. Той отбеляза, че се среща с представители на българския бизнес и посещава различни предприятия. Развиват се нови, все по-иновативни високотехнологични предприятия и даващи висока добавена стойност. България става все по-индустриализирана държава. Развива се зелена и кръгова икономика, добави президентът. Той подчерта, че има ръст в корпоративната социална отговорност и дуалното обучение.
Радев отбеляза, че Тракия икономическа зона наистина се е утвърдила като регионален лидер и образец на модела за успешно сътрудничество на бизнес, местна власт, образование. По думите му българският бизнес е показал, че в една сложна обстановка може да бъде гъвкав.
Елена Николова/БТА