Радан Кънев готви нов десен политически проект
Радан Кънев готви нов десен политически проект / снимка: darikradio.bg
Радан Кънев готви нов десен политически проект
83534
Радан Кънев готви нов десен политически проект
Радан Кънев готви нов десен политически проект
Радан Кънев готви нов десен политически проект
  • Радан Кънев готви нов десен политически проект
  • Радан Кънев готви нов десен политически проект
  • Радан Кънев готви нов десен политически проект

Радан Кънев подготвя нов десен политически проект, с който да участва на предстоящите в края на годината президентски избори. Намерението обяви самият лидер на ДСБ в предаването на Дарик „Кой говори" с Пролет Велкова. Кънев не отхвърли възможността и той да се впусне в надпреварата за „Дондуков 2". До новата ситуацията се стигна, след като в началото на декември конституционните промени бяха приети в окастрен вариант, правосъдният министър Христо Иванов подаде оставка, а Радан Кънев оттегли подкрепата си от кабинета.

Кунева е категорична, че е единството на РБ ще бъде запазено

Замисълът на новия десен проект е да бъде отворен към хората, които не са се занимавали или са се интересували малко с политика. Освен това, според Кънев, времето на политическите коалиции е отминало и е дошло на силните и единни структури.

"Ще бъде изключително отворен към българските предприемачи от най-дребния до най-едрия бизнес с възможността те да се включат активно в процеса на взимане на решения и да имат адекватно представителство до най-високото управленско ниво, включително участие в структурите на властта. Защото досегашните опити бизнесът да бъде ангажиран бяха тотално лобистки", каза Кънев.

Радан Кънев няма да подаде оставка като съпредседател на РБ

"Говоря за нещо много различно от българската традиционна партия, защото всички български традиционни партии, в най-голяма степен доминиращата партия в политиката ни партия - ГЕРБ, следват структурния модел на БКП. Ще дам примери - начинът, по който се изгражда на два пъти вече в последното десетилетие партията на Саркози. Там възможност да влезе има всеки и ти създаваш култ към тази партия. Партията има строга единна структура и когато дойде време за избори, се превръща в бойна машина, а не в орда варвари, която беше Реформаторския блок на всички досегашни избори", заяви Кънев.

Радан Кънев иска оставката на Борисов и нов кабинет

След като обясни модела, който ще следва, Кънев обясни и плановете за близкото бъдеще:

"Не може една политическа сила да бъде изградена за няколко месеца, но трябва да се концентрираме върху президентските избори".

На въпрос дали ще се кандидатира за президентския пост Кънев каза: "Не съм затворил тази врата".

Кънев не пропусна да разкритикува и управленската политика на ГЕРБ.

"Цветанов цепи закони като прясна зелка със сатър, посочи Кънев.

Стъпвайки на това заключение, Кънев направи комплимент на премиера Бойко Борисов:

"Наблюдавам внимателно политическото поведение на Борисов от последната седмица - то дава знаци, че предсрочни избори са възможни изненадващо скоро. И съветвам колегите политици да не се разхайтват и да не мислят, че имат много време пред себе си. Борисов е доста по-умен от повечето колеги в партията си".

Очаквано анексът на Реформаторския блок към ГЕРБ към коалиционното споразумение няма да бъде подписан от ДСБ.

На 9 декември лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви, че оттегля подкрепата си от премиера Бойко Борисов и правителството. Това стана, след като правосъдният министър Христо Иванов обяви, че подава оставка.