Лидерът на ДСБ Радан Кънев не вижда причина да подава оставка като съпредседател на Реформаторския блок. Той обаче е готов да размисли, ако колегите му в Блока поискат оттеглянето му.

Вчера след заседание на лидерите на партиите, част от РБ, стана ясно, че Реформаторският блок остава в правителството, а ДСБ - в опозиция. В декларация на формацията бе посочено, че започват разговори с ГЕРБ за актуализация на коалиционното споразумение. От ГЕРБ обаче отхвърлиха категорично предложението за предоговаряне на документа.

„Подкрепата на Реформаторския блок за кабинета е под условие и за най-много шест месеца“, коментира в парламента след заседанието съпредседателят на парламентарната група на блока Найден Зеленогорски.

Реформаторите остават в управлението, докато има гаранции за реформи

„Колегите от Реформаторския блок, които избраха да преговарят с ГЕРБ, сега имат тази нелека задача, да стигнат до споразумение за близките шест месеца. На ДСБ позицията е, че доверието в ГЕРБ е изчерпано, на декларации не вярваме“, коментира в „Здравей, България“ лидерът на ДСБ.

„Скоро очаквам и колегите от другите партии в Блока да се разочароват и да се съберем в опозиция. Ако това нещо не стане, ако решат да вярват на лъжи до края на мандата на този парламент, можете да бъдете сигурни, че ДСБ ще има ясен път напред“, допълни Кънев.

По думите му от ДСБ са видели празни приказки вече година и „гласувания във формат ГЕРБ-ДПС-АБВ“. „Разломът не е в РБ, той е в десните избиратели и по линията нужна ли е опозиция в дясно на кабинета „Борисов 2“, заяви Кънев.

ДСБ: Оставката на Борисов и нов кабинет

Що се отнася до предстоящото окончателно гласуване на конституционните промени, Кънев заяви: „Чакам заседанието на групата. Подозирам, че няма да се гласува по един и същи начин. Моето мнение е негативно. Имам най-малко две много тежки възражения към конституционните текстове“.

Единият въпрос, който го притеснява, е свързан с квотите във ВСС. „Т.е. запазването на зависим съд и безконтролна прокуратура, вместо независим съд и прокуратура под контрол“, поясни той. Второто, не по-малко важно нещо, според него, е запазването на преходните и заключителни разпоредби, които запазват състава на сегашния ВСС.

 

Източник: Novanews.bg