Радан Кънев иска оставката на Борисов и нов кабинет
Радан Кънев иска оставката на Борисов и нов кабинет / снимка: БГНЕС, архив
Радан Кънев иска ново правителство
83225
Радан Кънев иска ново правителство
  • Радан Кънев иска ново правителство

Премиерът Бойко Борисов да подаде оставка и в рамките на това Народно събрание да състави ново правителство. Това е предложил на общото събрание на Реформаторския блок Радан Кънев. Предложението обаче не е било прието.

"ДСБ няма свои министри във властта", обясни Кънев в кулоарите на парламента.

"Колегите взеха решение, че не се променя позицията на Реформаторския блок към управлението. Затова са нужни 5/6 от гласовете на председателския съвет. Така че РБ остава в управлението, но позицията на ДСБ остава непроменена. Ние разглеждаме себе си като опозиционна политическа сила. Повечето ни представители в изпълнителната власт вече са се оттеглили, така че тази опорна точка не важи. Ние не сме полуопозиция, ние сме снели доверие от правителството", обясни той.

На въпрос как са опозиция с министри, Кънев отговори категорично: "Ние нямаме министри".

"Предложих на колегите вариант за изход от тази политическа криза, при който преговаряме с ГЕРБ те да съставят ново правителство. Да се сформира нов кабинет в рамките на настоящия парламент. Това предложение беше отхвърлено от колегите от Блока. Не единодушно, но беше отхвърлено", обясни още лидерът на ДСБ. Той допълни, че не виждат вариант, при който партията му да промени позицията си.

Реформаторите започват разговори с ГЕРБ за ново коалиционно споразумение

Решение за излизане на ДСБ от Реформаторския блок може да вземе само Национално събрание на партията, тъй като такова събрание е утвърдило влизането в подобна коалиция и учредяването й, разясни още Кънев. ДСБ ще има национално събрание на 13 март 2016 г., посочи той.

"До тогава има много вода да изтече. Аз мисля, че всички колеги от Реформаторския блок, които сега таят надежди, че тази криза, нашето излизане в опозиция, ще останат дълбоко разочаровани и още през лятото всички ще бъдем в опозиция. Това е моя прогноза", заяви Кънев.

"Предложих на колегите да имаме обща позиция, по силата на която Бойко Борисов да подаде оставката на това правителство и ГЕРБ да сформира нова дясна коалиция на базата на ценности, които явно днешното управление не споделя и на гаранции, които досегашното управление не можа да оправдае с участието на блока. Но това беше отхвърлено и няма смисъл да го коментираме", повтори той.