Янев алармира за натиск над Маргарита Попова след интервю в Дарик, министерството отрича
Янев алармира за натиск над Маргарита Попова след интервю в Дарик, министерството отрича / снимка: Дарик - Разград
Искали оставката на правосъдния министър след интервю в Дарик
26151
Искали оставката на правосъдния министър след интервю в Дарик
  • Искали оставката на правосъдния министър след интервю в Дарик

На министъра на правосъдието Маргарита Попова е бил оказван натиск да подаде оставка след интервю пред Дарик. Това обяви в Разград лидерът на РЗС Яне Янев. По думите му обажданията до Попова и нейна заместничка са били от ръководството на ГЕРБ, а причина за исканата оставка - изказване на министъра, драстично различаващо се от позицията на вицепремиера Цветан Цветанов.
 
Според Яне Янев обажданията с настояване за оставка са започнали след изявление на министър Попова в ефира на Дарик. „Тя разкритикува начина, по който действа българското МВР, което според нас с всеки изминат ден заприличва на милиционерска хунта. Тя каза по един много категоричен и ясен начин, че първо трябва да се съберат необходимите доказателства и тогава да се пристъпи към задържане под стража. Заради това имаме информация, че тя е притискана да подаде оставка, тъй като позицията й драстично се е различавала от тази на вицепремиера Цветанов", обясни Янев.

„Искат с действията си, с медийните фойерверки, които всеки ден отправят, да притискат съда и съдът да взема политически решения, които устройват това, което е замислил Цветан Цветанов. Това нещо се случваше само и единствено преди 10 ноември. Това, което вътрешният министър показва, че него не го интересува разделението на властите, него го интересува и има само една цел, да стигне по рейтинг Бойко Борисов, за да може тогава вече и официално да му поиска главата", каза още Янев.

Той обаче отказа да назове имената на хората, които оказвали натиск върху министър Попова и една от нейните заместници. „Не само пиарите, имало е обаждане от политическото ръководство на ГЕРБ, в това число и от народни представители от ГЕРБ", загатна той.

Като отзвук на казаното от Янев, Министерството на правосъдието разпространи съобщение, в което се казва, че тиражираните днес в електронни медии твърдения не отговарят на истината. При посещение в Разград лидерът на политическа партия РЗС Яне Янев заяви, че „върху правосъдния министър Маргарита Попова е оказван натиск да подаде оставка".

„Позоваването на интервю на министър Попова пред електронна медия (Дарик радио) на 13.02.2010 г. следва да е коректно и в тази връзка улесняваме коментиращите, като цитираме част от разговора, в който на въпроса на водещия "Тоест Вие сте за повдигане на обвинение без арести в масовия случай" министър Попова отговаря следното: „И сега така е записано в Наказателно-процесуалния кодекс. Мярката за неотклонение „задържане под стража" не може да бъде наказание и не може да бъде предпоставка и условие, за да могат да се събират доказателства. За тежката организирана престъпност мярката за неотклонение „задържане под стража" е наложителна. Тя затова е и предвидена.", пише в текста на разпространеното съобщение.

Коментарът не касае конкретен казус и е направен в контекста на разговора за идеите за промяна на НПК с цел деформализиране на наказателния процес, уточняват още от правосъдното министерство.

Пълният текст на интервюто може да слушате и четете ТУК.