Яйце полетя към Борисов заради нова детска градина
Яйце полетя към Борисов заради нова детска градина / cнимкa: Sofia Photo Agency
Възрастна жена хвърли яйце по кмета на София Бойко Борисов, а около 30 души го освиркаха по време на церемония за първа копка на нова детска градина в кв. „Красно село". Протестиращите не искат строежа, защото по тяхна информация, заедно с градината, ще се построят и бизнес сгради, като по този начин ще бъдат унищожени зеления терен и много дървета. Борисов и районния кмет Пламен Църноречки увериха, че притесненията на хората са неоснователни.

Хвърленото по столичния кмет яйце не го засегна, защото удари стоящ до него жител от квартала. Въпреки това, възрастната жена на мига беше отведена от полицаи настрани. Кварталният униформен подчерта, че проявата била дребно хулиганство. Жената обаче беше пусната, след като в нейна защита се обявиха няколко от протестиращите мъже.

Бъдещата детска градина ще бъде разположена върху 1700 кв./м застроена площ за над 100 деца.

Доброто общинско намерение, на фона на липсата на места в детските градини, обаче, не се приема от група жители в „Красно село", посрещнали и изпратили с викове и освирквания кмета на София Бойко Борисов и районния управник Пламен Църноречки. Недоволните от бъдещия строеж се аргументираха с тяхна информация, че заедно с детската градина, плътно до нея, ще бъде издигната и бизнес сграда, като така ще бъдат унищожени зеления парцел и всички дървета. Излезлите да бранят зелената площ казаха, че в района има много запустели сгради на детски градини и по-добре било общината да ползва тях. За своята кауза протестиращите пуснаха подписка, в която вече са записани над 200 души. 

Кметът на „Красно село" опитваше да успокои напрежението. „Не искат детска градина, което не ми и логично, не вярвам на очите и ушите си. Не е вярно, че до
Яйце полетя към Борисов заради нова детска градина
netinfo
градината ще има бизнес сграда. Ще има само детска градина. Не мога да кажа колко дървета ще бъдат отсечени, но знам, че многократно ще бъдат засадени дървета в повече от сега", каза той.

С идването си и кметът на София твърдо увери, че ще се строи само детско заведение. „Това ще е прекрасна датска градина, само детска градина за близо 160 деца от шест групи. Има проект, само градина ще е. Няма да се надвиквам с вас. Това са тука няколко човека, които ги карат да приказват. То си личи от кои са като ги слушам. Ще ви скъсам комунистите, ще ви скъсам. Ама да се скъсаш да говориш, ще ги омета тия комунистите", разменяше реплики кметът с протестиращите.

И докато едни граждани са загубили вяра, млади майки се надяват детската градина да бъде завършена, тъй като децата им са сред чакащите за място в градина, а нямали средства за частни детски заведения.