Пътна полиция засилва мерките във връзка с началото на новата учебна година, съобщи инспектор Мария Ботева от отдел "Пътна полиция".

Повече полицейско присъствие ще има около училищата и детските градини, където ще се извършват огледи.

Над 700 000 ученици ще влязат в клас на 15 септември

Традиционно от началото на септември се провежда акцията на полицията, наречена „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“, която ще продължи до края на октомври, съобщиха на брифинг от МВР.

Полицаите ще изнасят и беседи по безопасност на пътищата, които по желание на училищното ръководство, ще се проведат още в празничния 15 септември и ще продължат до края на октомври.

Ученици в София започват годината онлайн, но не заради пандемията (ВИДЕО)

Времето от 15 до 22 септември е обявено за Седмица на детската пътна безопасност под надслов „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“, а 21 септември ще бъде Ден за превенция. Той е обявен от министъра на вътрешните работи за Ден без загинали на пътя в контекста на Дните на безопасността на пътя и на ROADPOL – Европейската мрежа на службите на пътна полиция.

От 1 септември 2020 г. до 30 юни 2021 г. при ПТП са загинали 16 деца, а 511 са били ранени. В сравнение с периода 2019-2020 г. загианлите деца са били 16, а ранените - 710.