Първанов: Реформите в армията натовариха хората от сектор Отбрана
Първанов: Реформите в армията натовариха хората от сектор Отбрана / cнимкa: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова

Провежданите през годините на преход реформи в Българската армия са натоварили изключително много хората в сектор „Отбрана", заради значимостта на промените, краткото време и оскъдните финансови средства за тази цел. Това подчерта президентът и върховен главнокомандващ Георги Първанов, след като връчи пагоните на удостоени с висше военно звание седем офицери.

Часове преди утрешния тържествен ден 6-ти май – Ден на храбростта и празник на Българската армия държавният глава допълни, че победите на армията ни се дължат на факта, че винаги начело на въоръжените сили са стояли волеви, доблестни, достойни и високо подготвени командири и военоначалници. Ето какво още каза президентът във връзка със съкращенията във висшия ръководен състав на армията:

„Времето върви, предизвиктаелствата се увеличават и това наложи актуализирането на плана на организационното изграждане и модернизацията на въоръжените ни сили. Беше нелогично да запазим статуквото, при положение, че съкращаваме числеността на българската армия. Второто, което според мен е още по-важно, съкращаването на висшия военен състав се наложи от необходимостта да отговорим на изискванията, да се приобщим, да приложим макар и творчески, съобразен с националните традиции модела на нашите съюзници от НАТО. Има две ключови задачи, които стоят пред нас – модернизацията и второ, обръщането на трансформацията категорично с лице към проблемите на хората от българската армия.”

По повод утрешния празник на българската армия тази вечер в столичния храм „Св. Георги Победоносец" беше отслужен молебен за здраве на военнослужещите, от 19 часа в НДК ще има концерт, след него пред двореца на културата ще се състои спектакълът „Искри" на Националната гвардейска част, а за 21 часа са предвидени илюминации в София, Варна, Пловдив и Сливен. В 10 часа утре пък започва военния парад на пл. „Александър Първи".