Първанов: Напрежението в Афганистан се засилва, трябва да се очакват атаки
Първанов: Напрежението в Афганистан се засилва, трябва да се очакват атаки / cнимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Рисковете за българските военнослужещи в Афганистан остават и трябва да бъдем бдителни. Това заяви президентът Георги Първанов по повод снощния ракетен обстрел срещу българската база в Кандахар, при който пострадаха четирима наши бойци. По думите на Първанов, ситуацията в Афганистан се влошава въпреки усилията на международната общност.

На въпрос имали ли са нашите служби предварителна информация за нападението, Първанов отговори, че това е много относително, тъй като във всеки един момент има заплаха за подобни удари. Президентът допълни, че разузнаването периодично информира, че напрежението се засилва и че подобни атаки трябва да се очакват.

„Много е трудно за всяко разузнаване, не само за българското, да прецени и да получи информации за точния ден и час на подобна атака", каза Първанов. „Във всеки случай аз нямам подобна информация", каза в заключение президентът.

Днес Георги Първанов откри археологическа изложба под надслов "По стъпките на историята - свидетелства от старите столици". Изложбата се осъществява по инициатива на президента Георги Първанов и със съдействието и участието на Археологическия институт с музей при БАН, регионалните исторически музеи в Шумен и Велико Търново, Археологическия музей във Велики Преслав и Националния историко-археологически резерват в Плиска. С това официално бяха открити и Дните на отворени врати в президентската институция, който ще продължат до 25 февруари.