Първанов: Коалицията да направи план за обещанията
Първанов: Коалицията да направи план за обещанията / netinfo

Направеното за увеличаването на пенсиите не е малко, но в навечерието на членството ни в ЕС е необходима много по енергична социална и икономическа политика, която да спре обедняването на българския народ и социалното му разслоение. Това заяви президентът Георги Първанов по време на кръгла маса, посветена на доходите от пенсии, организирана от социалното министерство и фондация Фридрих Еберт.

В навечерието на първата година от управлението на коалицията е необходимо да се направи не просто равносметка на изпълнение на ангажиментите, но и да се очертае план за действие на това, което предстои от тук нататък, каза Първанов.

Според него само по този начин кабинетът и мнозинството в НС могат за завършат своя мандат с чест и изпълнение на обещанията. Всяко друго обяснение, или оправдание с характера на коалицията, ще звучи неубедително, каза още държавният глава.

В същото време той подчерта, че направеното за пенсиите не е малко и мерките за тяхното увеличение са стрували 100 млн. лв., но че те са недостатъчни, защото увеличението на цените и на горивата на практика е стопило индексирането на пенсиите.

Инфлацията от началото на годината е тревожно по висока от прогнозната и това не гарантира сигурността на хората в извън трудоспособна възраст, каза още Георги Първанов.

По думите му висока оценка получават мерките на кабинета и парламента за рязко увеличаване на минималната трудова пенсия и за еднократно допълнително диференцирано индексиране на сравнително ниските пенсии.

Президентът призова до 1 октомври, когато е Международният ден на възрастните хора, да бъде изработен план за действие за постепенно увеличаване на доходите на пенсионерите.

Голяма част от проблемите се дължат и на липсата на консолидация на гражданските структури, които представляват интересите на пенсионерите, каза още президентът.