Първанов: Доверието към управлението на страната спада главоломно
Първанов: Доверието към управлението на страната спада главоломно / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Евроизборите могат да катализират един или друг политически процес, но едва ли да предизвикат обрат в развитието на българската политика. Това каза Георги Първанов в Плевен.

„Не мога да не споделя притеснението си от това, че доверието към управлението спада главоломно. Доверието към парламента е близко до нивата, които имаше Народното събрание през януари 1997 г., когато беше извършен погром върху Парламента. Не особено високо е и доверието към правителството и при това тенденцията е негативна. Новина е ако в парламента се съберат и вземат, че приемат нещо нормално, защото дори когато се съберат те го правят, за да предизвикат поредния скандал”, коментира Първанов.

„Ако говоря все по-често за необходимостта от провеждането на една разумна дискусия за това, държим ли на парламентарната република или вървим към някакъв вариант на президентска република, то е защото виждам изчерпване на идеята за парламентаризма в България”, каза Първанов и допълни, че все повече хора очакват да се случи нещо и „да има нов политически модел, в който отговорността е ясна”.

Той коментира решението на Комисията по правни въпроси към Народното събрание, която отхвърли предложението на държавния глава Росен Плевнелиев за произвеждане на национален референдум, касаещ изборните правила. Според него това е поредна илюстрация на тежка и непримирима война между институциите в България.

„Не е твърде амбициозно, мнозинството да се стреми към това, да устиска до края на мандата. На нас ни трябва парламент, който да може да приема дори и непопулярни мерки и който да може да прави реформи”, каза Първанов. Той посочи, че здравната и пенсионната реформи стоят „на трупчета”. „Доколко може да издържат икономиката, държавата и обществото, заради личната амбиция на двама-трима ръководители и техните обкръжения. Това е големият въпрос”.

Относно листата, с която АБВ ще участва на евроизборите, Георги Първанов каза, че вече има готов набор от имена и до дни ще стане ясно тяхното подреждане в листата. Той обясни, че тя ще е балансирана - по професии, предвид евроизборите, по възраст, както и като характери и човешко излъчване.

Първанов Доверието към управлението на страната спада главоломно
netinfo

„Ще се стремим да направим солидна листа, която да не излъчва агресия и омраза, защото нашето послание от тук нататък е „За силата на разума”, каза Първанов. „Хората се умориха от очакване на „чудото” и ние не обещаваме чудеса, а искаме България да има добро управление”. Това според Първанов е ключовото понятие, а доброто управление означава максимално политическо съгласие т.е. една солидна коалиция, която да може да подкрепя необходимите мерки.

Първанов сподели, че приема преструктурирането по неясни механизми на парламентарното пространство, като формиране на една своеобразначетворна коалиция. „Защото тази нова групичка, която създава „новият политик” в Парламента очевидно, без съмнение е създадена за да крепи сегашната управляваща коалиция. Но това, че са на път да обърнат цялата държавна машина срещу разномислещите става все по-очевидно и ние наистина ще бъдем принудени да вадим факти”, каза той.