Пълна секретност при провеждането на изпитите за елитните гимназии
Пълна секретност при провеждането на изпитите за елитните гимназии / netinfo

Пълна секретност при провеждането на изпитите за елитните гимназии обещаха от Министерството на образованието и науката. За първи път тази година седмокласниците ще се явяват на тестове по български език и литература и по математика. Отпечатването на тестовете и начинът, по който те ще стигнат до училищата, се пази в пълна тайна.

Изпитът по български език и литература е на 19-и юни, а по математика на 25-и. На тях ще се явят близо 30 хиляди седмокласници. И на двата изпита децата ще трябва да отговорят на 50 въпроса, а на този по литература да пишат и преразказ на непознат текст.

Преди началото на изпита във вторник седмокласниците ще получат изпитните материали, които съдържат тестовата книжка, лист, на който да отбелязват отговорите и пет листа, на които да пишат преразказа. На титулната страница на тестовата книжка ще има и указания към кандидат-гимназистите, обясни Евгения Костадинова, експерт в МОН и добави:

„Какво представлява, колко са задачите, как пишат – със син цвят на химикалката, как отбелязват верния отговор – отбелязват го като задраскват с хикс, съответно елипсата или кръгчето с буквата на верния отговор”.

Началниците на регионалните инспекторати по образование ще получат трите варианта на тестовете ден преди изпита, а директорите на училищата в деня на изпита. По кой вариант ще работят децата ще стане ясно минути преди 9 часа на 19-и юни.