Бойко Борисов, Николай Нанков и Кирил Ананиев инспектираха строителството на най-дългия тунел у нас
Бойко Борисов, Николай Нанков и Кирил Ананиев инспектираха строителството на най-дългия тунел у нас / пресцентър, правителствена информационна служба
Премиерът Бойко Борисов за пореден път инспектира строежа на най-дългия пътен тунел у нас - "Железница". Той бе придружен от заместник-министъра на благоустройството и регионалното развитие Николай Нанков и министъра на финансите Кирил Ананиев.

"Тунелът е строен по австрийски метод. Тръбите са общо над 4 километра дълги, по над два километра е едната", стана ясно от видеоизлъчването в профила на премиера във Facebook.

През септември ще бъде пуснато движението в двете посоки в новия тунел „Железница“ на АМ „Струма“ и в целия участък от Благоевград до Симитли, обяви министър-председателят.



Борисов разкри, че тунелът е трябвало да бъде готов до Олимпиадата в Гърция през 2004 г. Вместо това най-дългият тунел у нас ще бъде готов тази година.

Нанков добави, че проектът се осъществява с помощта на европейско финансиране.

Премиерът увери, че тунелът се прави по най-модерна технология, а при пожар или инцидент, хората ще могат да преминават в другата тръба, тъй като има входове между тръбите. Той добави, че е необходимо заделяне на пари да се направят и другите тунели в България.

Борисов изтъкна, че само след няколко месеца през планината ще се преминава лесно само за 2 минути. Предвидени и 4 млн. лв., с които да бъдат изпълнени всички екологични препоръки по трасето в района на Симитли.

Тунел „Железница“ на АМ „Струма“ е най-дългият пътен тунел, изграждан досега у нас. Той е с две отделни тръби за движение в посока, като дължината на всяка е около 2 км, а широчината на пътното платно - 8,50 м, с по две активни ленти за движение и тротоари. Изграждането започна през октомври 2019 ., на обекта се работи без прекъсване и към момента повече от половината от строителните дейности на тунел „Железница“ вече са изпълнени. Първичната облицовка на съоръжението е изпълнена – осъществена е така наречената „сбойка“ на двете тръби и тунелът е прокопан. Започна полагането и на вторичната облицовка на съоръжението. Тунелът се изгражда по нов австрийски метод и ще бъде с всички необходими системи за енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, интелигентна система за управление на трафика, аварийни SOS кабини, аудио и радио оповестяване, електронна система за контрол на достъпа. Тунелът ще има пълен набор обслужващи съоръжения, включително подземно водохранилище с обем от 240 куб. м вода за противопожарни цели и площадка за хеликоптер на южния портал.
 
Проектът за строителството на тунел „Железница“ на АМ „Струма“ се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.