Зеленият сертификат не е е ефиктивен, защото мерките около него не се спазват, посочи д-р Симидчиев
Пулмологът и народен представител от "Демекратична България" д-р Александър Симидчиев призова в „Твоят денда продължаваме да сме бдителни и да си спазваме мерките.

"Процентът на нововаксинираните рязко спада, основната причина е информационна, започна да се говори, че Омикрон протича леко, това накара хората да се отпуснат", отбеляза медикът.

Новите случаи на COVID-19 у нас за последните 24 часа

Той смята, че само с говорене по телевизора няма да се убедят хората да се ваксинират. "Смъртността е висока, защото вирусът има дълготрайни ефекти, който продължават с години", заяви още той и допълни: "Вече 700 дни сме в пандемия, средно по 50 човека на ден загиват от вируса през това време".

За него зеленият сертификат не е е ефиктивен, защото мерките около него не се спазват, а решението за отпадането му ще дойде от управлението.

"Народното събрание не би трябвало да се меси в това. Решението за отпадането му и кога е изцяло оперативно и ще се вземе от изпълнителната власт, която разполага с цялата нужна информация", каза д-р Симидчиев.

Витанов прогнозира кога ще спре Омикрон вълната у нас

Той е категоричен, че носенето на маски на закрито задължително трябва да остане.

Относно Здравния съвет, иницииран от "Демократична България", д-р Симидчиев заяви, че цели дългосрочно, стратегическо повлияване хода на здравеопазването между различни парламенти.

"Здравният съвет, подобно на фискалния съвет, ще бъде с един дълъг мандат, по-дълъг от един парламент, за да може устойчиво политиките в здравеопазването да имат носителство между различните парламенти и да не започваме винаги от нулата", разясни д-р Александър Симидчиев.