Опасно токсично вещество беше открито в разпространена в търговската мрежа българска лютеница, съобщиха за NOVA от неправителствената организация "Активни потребители".

Веществото е олеамид - токсично е и се влага в пластмаси и лубриканти. Действа като приспивателно и като дрога, въздействаща на същите рецептори, които се влияят и от марихуаната. По-малко вероятно е да доведе и до пристрастяване.

От "Активни потребители" нямат право да посочат търговската марка на лютеницата, но увериха, че са подали сигнал в Софийската районна прокуратура и в Българската агенция по безопасност на храните още по Коледа. Към момента не е известно дали са предприети някакви действия по казуса.

Възможно е олеамидът да е попаднал случайно във въпросната лютеница от някаква пластмасова опаковка или от смазка за машините, използвани в производството, коментират експертите.

Откритото съдържание на забраненото вещество било между 0,1% и 1% от общото тегло на изследвания продукт.

В лабораторните изследвания, започнали през лятото, били включени 12 марки лютеница. Освен индустриалните, били тествани и домашно произведени - от различни райони на страната. Разликата между първите и вторите е драстична в полза на домашното производство. В тях има много по-малко захар, сол и нишесте.

В някои от лютениците, предназначени специално за деца, било установено изключително високо съдържание на захар. Количеството й в определени видове лютеници било същото като това в един цял шоколад.

Добрата новина е, че в изследваните видове лютеница не са открити рапично олио и тиква. Те често се добавят в бурканчетата, защото са по-евтини заместители на обичайно използваните продукти.

Някои от пробите били изпращани и до лаборатория в Белгия за потвърждаване на резултатите. Цялото изследване на "Активни потребители" ще бъде достъпно и публично оповестено в петък.

Източник: nova.bg