Прокурорската проверка за неправомерен достъп до хеш кодовете на машините за гласуване, използването, на които ЦИК забрани на първия тур на местните избори,  е прераснала в досъдебно производство. Това казаха от прокуратурата.

Все още няма обвиняеми, а по делото работи следовател от отдел "Киберпрестъпления", предаде БНР

Ден преди деня за размисъл преди първия тур на местния вот от несекретен доклад на ДАНС, с който председателят на Народното събрание запозна лидерите на парламентарните групи,  стана ясно, че заместник - министърът на електронното управление Михаил Стойнов е снимал с телефона си хеш кодовете на машините за гласуване..."за да си поиграе вкъщи".

Забраненото машинното гласуване доведе до протести в деня за размисъл и жалба до Върховния административен съд. Съдът върна машините за балотажа, а веднага след това Прокуратурата започна предварителна проверка за нерегламентиран достъп до машините за гласуване - състав на компютърно престъпление.  

Стойнов: ДАНС внушава, че съм изнесъл чувствителна информация на флашка – това е лъжа

Изследват се всички обстоятелства, които са посочени в справките на ДАНС за машинния вот. Изискани са компютри, машините за гласуване, на които са правени изгражданията на кодовете“, обясни тогава заместник-главният прокурор Мария Павлова и анонсира поредица от разпити на всички служители на институциите, които имат отношение към сертифицирането на машините. 

Въз основа на установеното от тях проверката е станала досъдебно производство.

Скандалът с Михаил Стойнов се разви успоредно с твърдения за оказан натиск над министъра на електронното управление Александър Йоловски. По думите му,  той е бил притискат със заплахи от депутатите Кирил Петков и Божидар Божанов да сключва обществените поръчки с определени фирми. Сигнал за това до държавното обвинение подадоха от "Има такъв народ" .

Прокуратурата светкавично образува досъдебно производство за престъпление по служба, а на Йоловски и семейството беше назначена охрана. По тази линия няма нищо ново, казаха за "Хоризонт" от държавното обвинение.