Проверка разкри насилие в пловдивски дом за деца
Проверка разкри насилие в пловдивски дом за деца / снимка: DarikNews.bg, Пловдив
Директорът на Дом „Рада Киркович” Анелия Кирова
63861
Директорът на Дом „Рада Киркович” Анелия Кирова
  • Директорът на Дом „Рада Киркович” Анелия Кирова

Физическо и психическо насилие в дома за деца, лишени от родителски грижи „Рада Киркович” установиха служители на Агенцията за закрила на детето. В проверката са участвали представители на полицията и психолози от комплекс за социални услуги.

След проведените разговори с настоящи и бивши възпитаници на дома, служители в институцията, както и от проверената документация, комисията е констатирал, че персоналът проявява незачитане на самостоятелността и личната свобода на непълнолетните деца и омаловажава сигналите за нарушения, които те споделят. Установено е, че от страна на ръководството на дома „Рада Киркович” се подхожда избирателно към подадените жалби и оплаквания, като част от тях дори не се регистрират, а за други не се предприемат адекватни действия.

Заниженият контрол по спазването на правилата на институцията води до създаване на условия за нередовно посещение на децата в училище и допускане на нерегламентирани контакти между тях на територията на дома, се посочва още в становището. Част от децата, с които проверяващите са се срещнали, са предоставили данни за упражнено физическо и психическо насилие спрямо тях от страна на възпитател. Децата споделили, че са информирали други възпитатели и служители на дома, но от тяхна страна не е последвала реакция.

„Данните, които Държавната агенция за закрила на детето е изнесла, са неверни”, заяви пред Дарик директорът на Дом „Рада Киркович” Анелия Кирова. Тя бе категорична, че предписанието на агенцията ще бъде оспорено пред Административния съд в София.

„Следващата седмица от Анелия Кирова ще бъдат изискани писмени обяснения по този казус и тогава ще преценим дали да я наказваме”, коментира за Дарик ресорният зам.-кмет Георги Титюков. По думите му служителят, който е упражнявал насилие спрямо децата, е бил уволнен още в края на месец март.

Още новини от Пловдив