ПРООН събира на среща в София представители от 24 страни
ПРООН събира на среща в София представители от 24 страни / netinfo

Годишната среща на постоянните представители на Програмата на ООН за развитие (ПРООН) от региона на Европа и страните от ОНД ще събере днес и утре в София представители от 24 държави, съобщиха от ПРООН-България.

За срещата у нас пристига администраторът на ПРООН Кемал Дервиш. Заедно с българския премиер Сергей Станишев ще открият форума, който започва в 9 часа в гранд-хотел "София".

В него ще участват повече от 70 души, които са ръководители и експерти в представителствата на ПРООН в 24 европейски и централно-азиатски държави. Сред тях са регионалният директор Кори Удовички и заместник-регионалният директор Марта Руедас, директорът на офиса на ПРООН в Брюксел Антонио Виджиланте, ръководителят на регионалния център на ПРООН в Братислава Бен Слей, главният автор на Глобалния доклад за човешкото развитие Сесилия Угас.

По време на посещението си у нас Кемал Дервиш ще има двустранни срещи с президента Георги Първанов, с премиера Сергей Станишев, с министъра на външните работи Ивайло Калфин, с министъра на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем.

При разговорите ще бъде обсъдено бъдещото сътрудничество между България и ПРООН и останалите агенции на ООН в страната.

Утре (24 април) в Аулата на СУ "Св. Климент Охридски" Кемал Дервиш и Сергей Станишев ще участват в разговор за "Икономически и социални предизвикателства пред новите страни-членки на ЕС в контекста на глобализацията."

В региона на Европа и Общността на независимите държави ПРООН работи в 29 страни и има постоянни представителства в 24 държави.

Българското представителство на ПРООН за втори път е домакин на регионална среща на постоянните представители. Програмата на ПРООН в България е най-голямата за региона на Европа и ОНД.