/ БГНЕС
Обвиняемият Божков пусна от Дубай снимки на разследващия го Ангел Кънев
Прокурорската колегия на ВСС прие на свое извънредно заседание декларация в знак на протест срещу разпространените снимки на прокурор Ангел Кънев от Спецпрокуратурата, публикувани в профила на обвиняемия Васил Божков, който се укрива в Дубай. Разследваният по 18 обвинения пусна фотоси на прокурора, който е наблюдаващ по делото му, от които е видно, че Кънев е бил следен през целия ден. Снимките го показват на различни места в София, включително пред НАП, което ще рече, че някой го е следил и снимал в услуга на Божков.

Пускането на снимките пък явно има за цел да прозвучи като открита заплаха, че, дори и задочно, разследваният се опитва да сплашва разследващия.



По повод снимките на техния колега от Спецпрокуратурата прокурорите от ВСС декларират, че подкрепят прокуратурата за предприемане на необходимите мерки за гарантиране сигурността на магистратите, които изпълняват своите задължения по закон, защото недопустимият натиск вече е прераснал в криминален.

"Действията на Прокуратурата на Република България срещу корупцията и организираната престъпност очаквано предизвикват опити за политически, икономически, медиен, а вече и за криминален натиск. Незаконното проследяване и заснемане, както и публикуването на снимки на прокурор от специализираната прокуратура при изпълнение на служебните му задължения е груб и недопустим натиск по отношение на конкретния магистрат и срещу независимостта на прокуратурата, част от съдебната власт.

Прокурорската колегия на ВСС изразява безпрекословна подкрепа към твърдите и безкомпромисни действия на прокуратурата срещу всеки опит за натиск, без значение кои са поръчителите и изпълнителите на подобни деяния. Извършителите на подобни актове срещу върховенството на правовия ред трябва да бъдат преследвани с цялата строгост на закона. Подкрепяме Прокуратурата на Република България при предприемане на необходимите мерки  за гарантиране сигурността на българските магистрати при изпълнение на законовите им правомощия в защита на техните интереси.", гласи текстът на декларацията.

Декларацията ще бъде изпратена до представителите на ЕК у нас, на държавите-членки на  ЕС, на САЩ и на Обединеното кралство.

.Главният прокурор Иван Гешев заяви, че прокуратурата защитава безкомпромисно обществения интерес.

„Многократно съм казвал, че няма недосегаеми лица, независимо дали са  част от Министерски съвет, Президентството, милиардери или социално слаби,  ние сме и ще бъдем подложени на всякакви атаки - медийни или политически, или както в случая с криминален оттенък. Това е част от работата ни“, подчерта главният прокурор, който председателстваше заседанието на прокурорската колегия на ВСС.

„Трябва да е ясно, че ПРБ, прокурорската колегия и главният прокурор ще застанат зад всеки честен, достоен български магистрат, вършещ съвестно работата си, независимо дали е прокурор или съдия, служител или следовател, в случай, когато са подложени на атаки. В качеството ми на магистрат, бих казал, че в този случай има данни за състав на престъпление“, добави главният прокурор.

„В същото време прокуратурата ще бъде безкомпромисна към лица от нейните структури, които осъществяват дисциплинарни нарушения или състави на престъпления. ПРБ не прави разлика между лицата, които са нарушили закона и няма да правим такава, включително и ако те са част от съдебната власт“, заяви Иван Гешев.

 „Времената са променени. Някои хора са застинали в 80-те и 90-те години, когато общественият и политически живот се въртеше около Магурата. Българските граждани искат справедливост и прокуратурата прави всичко възможно  да изправи пред българския съд хората, които са нарушили закона. Прокуратурата е част от този процес за справедливост, който очакват гражданите“, заключи главният прокурор.
 
По-рано, след публикуването на снимките на прокурор Ангел Кънев от укриващия се в Дубай хазартен бос, бившият му съдружник Цветомир Найденов реагира в профила си и обобщи: "ОПГ Череп е живо и си действа в България, а той мишкува в Дубай"

"Обвиняемият Крумов се крие като мишка в Дубай, но явно продължава да си плаща на бивши служители на ДАТО, щом като прокурори и служители на НАП са сложени на “ външно” ... целта е ясна- да бъдат сплашени, несигурни и в крайна сметка и те да живеят в страх. Нормално за Черепа. Ние си го знаем.